România, tot mai departe de zona euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu doi ani, trei dintre cele cinci criterii Maastricht erau îndeplinite. În 2010 am rămas cu unul. Ţinta României de aderare la zona euro este, momentan, 2015. Doar nivelul datoriei publice ne mai califică, dar şi aceasta se deteriorează rapid.

Vineri, unul dintre membrii Consiliului de Administraţie al BNR reamintea ceea ce colegii săi au spus în mai multe rânduri: deşi ţinta oficială de aderare a României la zona euro este 2015, momentul propriu-zis al intrării este departe. Asta în comparaţie cu celelalte ţări candidate: Polonia, Ungaria sau Cehia. „Indicatorii trag un semnal că începem să ne decuplăm de celelalte ţări", a spus Nicolae Dănilă.

Potrivit oficialului, semnalele din Polonia, Cehia, Ungaria, chiar şi Bulgaria, încurajează pieţele de capital, investitorii, analiştii cu privire la apropierea de momentul ieşirii din criză şi intrarea în zona euro.

Citiţi şi:

Bruxelles-ul strânge cu forţa punga statelor UE

Cinci criterii nominale trebuie să îndeplinească România pentru a intra în zona euro. Primele două ţin de politica fiscal-bugetară, respectiv deficitul bugetului general consolidat şi datoria publică. Doar ultimul este, în acest moment, respectat. Dar el se deteriorează rapid, având în vedere nevoia tot mai mare de finanţare a României.

Prognoza Comisiei Europene este că nivelul datoriei publice va depăşi, la sfârşitul acestui an, 35% din PIB. Criteriul Maastricht este de maximum 60% din PIB. Cât de repede putem atinge acest prag? La sfârşitul lui 2007, datoria publică a României era de 13% din PIB! Dacă ritmul împrumuturilor se menţine şi în următorii doi ani - dacă nu cumva se va accelera - nivelul îndatorării în 2012 poate atinge 57% din PIB.

Problema finanţării

Nicolae Dănilă a avertizat că, dacă România nu va reveni la o situaţie mai bună, există riscul ca finanţările să vină tot mai greu şi la costuri tot mai mari.

„Apetitul pieţei pentru România în cazul unui risc va duce fie la o atitudine reticentă la a acorda finanţări, fie la costuri mari, pe care le vom suporta cu toţii din vina noastră", a explicat oficialul BNR. La începutul lui 2008, economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, spunea că România îndeplineşte - la acel moment - trei dintre cele cinci criterii de convergenţă.

Exceptând cel privind nivelul datoriei publice, deficitul bugetar era de 2,5% din PIB (sub criteriul Maastricht de 3%), iar fluctuaţiile cursului
de schimb permiteau României să intre în Mecanismul Ratelor de Schimb II (anticamera zonei euro) în 2011-2012. Între timp, deficitul bugetar - după criteriile Comisiei Europene - a depăşit 8% din PIB.

"Indicatorii trag un semnal că începem să ne decuplăm de celelalte ţări."
Nicolae Dănilă
membru în Consiliul
de Administraţie al BNR

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite