România, pe lista șpăgilor Daimler

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constructorul auto german este acuzat în SUA că a mituit oficialităţi din 22 de state, inclusiv România, în perioada 1998–2008. Daimler a deschis conturi secrete la bănci americane pentru plăţi către terţe persoane, care transferau banii oficialilor din ţările în care se negociau contracte de achiziţii.

Departamentul Justiţiei şi Comisia de supraveghere a pieţei de capital din SUA (SEC) au descoperit plăţi de aproximativ 185 de milioane de dolari efectuate în intervalul 1998-2008 către oficiali din 22 de state, printre care se numără China, Rusia, Turcia, Croaţia sau Irak.

Nissan vrea în acordul cu Daimler
Compania Daimler, acuzată de mită şi corupţie

Filiera turcească

În documentul elaborat de Departamentul Justiţiei american sunt date mai multe exemple concrete de mituire a unor oficiali locali pentru încheierea de contracte favorabile constructorului auto german.

România este menţionată în legătură cu plăţile către terţe persoane, făcute de compania MB Turk din Turcia, deţinută de Daimler, în valoare totală de 6,05 milioane de euro, care corespund unor tranzacţii comerciale ce au generat venituri de 95 de milioane de euro. Filiera din Turcia a fost descoperită în toamna anului 2006, când la biroul din Istanbul au fost găsite trei dosare în care erau evidenţiate „plăţi improprii", după cum le denumeşte Daimler, către persoane oficiale din ţările unde se efectau exporturi, precum Coreea de Nord, Letonia, Bulgaria, Libia, România, Rusia, Arabia Saudită sau Yemen.

În documentul procurorilor americani sunt exemplificate mai multe cazuri concrete, printre care oferirea câte unei limuzine blindate de lux la doi oficiali guvernamentali din Turkmenistan şi Liberia. În legătură cu România nu se specifică o anumită tranzacţie şi nici valoarea sumei oferite drept mită.

Ancheta SEC a demarat în 2004, când un auditor intern al DaimlerChrysler s-a plâns că a fost concediat după ce a protestat faţă de utilizarea conturilor bancare secrete pentru mituirea oficialilor străini.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite