Compania Daimler, acuzată de mită şi corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii din Statele Unite ale Americii acuză compania germană Daimler (proprietara Mercedes), că a dat şpăgi pentru contracte avantajoase în Rusia, China, Turcia, Egipt, Nigeria, Irak şi cel puţin alte 16 tari, între anii 1998 şi 2008. Nemţii de la Daimler intenţionează să plătească 185 milioane dolari pentru a soluţiona acest diferend cu Departamentul de Justiţie american.

Suma de 185 de milioane de dolari este stabilită de către Departamentul de Justiţie din SUA. Oficialii amerciani au arătat că în cei zece ani, Daimler a dat şpăgi în valoare de 185 de milioane de dolari. Totuşi, dacă va accepta să plătească, compania ar putea scăpa de proces.

Procurorii americani au acuzat producătorul maşinilor Mercedes că s-a angajat “într-o practică îndelungată de a plăti mită” pentru beneficia de contracte în Rusia, China, Turcia, Egipt, Nigeria, Irak şi cel puţin alte 16 tari, între 1998 şi începutul anului 2008.

În documentele instanţei sunt date mai multe exemple. Într-un caz, Daimler şi distribuitorul său local au “cadorisit” un oficial guvernamental din Turkmenistan, în februarie 2000, cu un automobil blindat Mercedes, evaluat la peste 300.000 de euro. În acea perioadă, Mercedes purta negocieri pentru un contract de livrare a zeci de vehicule pentru guvernul din Turkmenistan.

Într-un alt exemplu, un oficial din Liberia a primit, în anul 1999, un vehicul blindat în valoare de aproximativ 267.000 de euro, ca parte a unui acord de a vinde camioane pentru guvernul statului vest-african.

Procurorii americanii au pretins, de asemenea, faptul că Daimler a dat şpagă şi oficialilor din guvernul irakian, pentru a se asigura că va vinde autovehicule, încălcând, astfel, Programul Alimentar al Naţiunilor Unite (ONU).

Fals în acte
Departamentul de Justiţie SUA acuză compania Daimler de conspiraţie şi de falsificarea de acte şi înregistrări, sub jurisdicţia legii privind practicile corupte.

Compania germană nu avea voie să dea mită pentru a obţine contracte sau pentru a-şi menţine afacerile. Cercetările celor de la Comisia Americană a Valorilor Mobiliare şi de Schimb (SEC) a început în anul 2004, când un auditor s-a plâns că a fost concediat pentru că a dezvăluit faptul Daimler folosea conturi bancare secrete pentru a plăti oficialii străini.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Justiţie al SUA a refuzat sa comenteze cu privire la documentele instanţei. Oficialii Daimler a refuzat, de asemenea, să comenteze informaţiile apărute în presă, până următoarea audiere, programată pe 1 aprilie.

Daimler a recunoscut, anterior, că plăţile au încălcat legile juridice şi a declarat că societatea va coopera cu cei de la Departamentul de Justiţie şi SEC.

Compania s-a angajat să plătească 93,6 milioane de dolari pentru a rezolva acuzaţiile Departamentului de Justiţie şi 91,4 milioane dolari pentru cazul cercetat de Comisia Americană a Valorilor Mobiliare şi de Schimb SEC.

Daimler nu este singura companie acuzată de corupţie la nive înalt. Germanii de la Siemens au fost de accord, în decembrie 2009, să plătească 1,3 miliarde de dolari pentru a pune capăt acuzaţiilor de corupţie din Statele Unite şi Germania.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite