România, în topul ţărilor lovite de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un raport al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), România apare pe locul al patrulea într-o ierarhie cu 33 de ţări analizate din punctul de vedere al impactului crizei globale asupra gospodăriilor ­populaţiei.

În top, prima ţară este Bulgaria, urmată de Serbia şi Ungaria, iar după România apar, în ordine, Letonia, Albania, Croaţia, Lituania şi Italia. Suedia este ultima ţară ca impact al crizei, cu  doar 12% din populaţie afectată, faţă de 60% în România şi peste 70% în Bulgaria.

Printre celelalte observaţii despre România ale raportului BERD se mai numără pornirea cu greutate a unei afaceri şi o cotă relativ înaltă a muncii la negru. Din cauza crizei, arată autorii raportului, încrederea populaţiei în instituţiile democratice a scăzut dramatic în ultimii cinci ani (lucru care s-a observat în majoritatea ţărilor puternic afectate de recesiune), iar politicile publice au o susţinere tot mai slabă.

Citeşte şi:
Raport BERD: Esticii cred din ce în ce mai puţin în democraţie


De altfel, tot mai mulţi români, dar şi bulgari, maghiari, slovaci sau croaţi sunt dezamăgiţi de prestaţia guvernului şi, în general, a clasei politice care îi reprezintă. România stă ceva mai bine doar la capitolul şomaj, care a crescut mai lent decât în ţările vecine. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite