Risc de recesiune pentru zona euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economia zonei euro este ameninţată de recesiune – sectorul serviciilor şi cel manufacturier s-au contractat în această lună, iar activitatea economică înregistrată în ultima perioadă este neaşteptat de redusă. În ultimul trimestru din 2011 economia zonei euro s-a contractat cu 0,3%; un nou trimestru de contracţie economică ar însemna recesiune.

Optimismul determinat de salvarea Greciei de la faliment nu mai pare la fel de întemeiat ca la începutul acestei săptămâni. Cele mai puternice economii ale zonei euro – Germania şi Franţa – nu au îndeplinit aşteptările economiştilor în ce priveşte activitatea economică din această lună. Statele îndatorate, în principal Spania, unde rata şomajului este de 23%, şi Grecia, unde criza datoriilor a început în urmă cu doi ani, iar ultimele reduceri bugetare au stârnit protestele populaţiei, nu au cunoscut nici ele o redresare a situației economice.

Citeşte aici mai multe despre protestele grecilor împotriva înăspririi măsurilor de austeritate

Nu există motive de optimism

Indicele Markit, care reflectă ordinele de achiziţii manageriale (PMI), un bun indicator al creşterii economice, a ajuns în februarie la 49,7, de la 50,4 luna trecută. Pragul de 50 delimitează creşterea economică de contracţie. Economiştii se aşteptau ca în februarie indicele Markit să crească până la 50,6, notează Reuters.

Efectele contractării economice a zonei euro au fost resimţite şi în China, cea mai mare piaţă de export a Europei. Aici exporturile au atins cel mai scăzut nivel din ultimele opt luni.

Citeşte aici despre atitudinea Chinei faţă de economia zonei euro

Unii economişti consideră că nivelul atins de PMI nu indică nicio creştere economică înregistrată până acum în acest trimestru. Sunt astfel amplificate îngrijorările asupra unei recesiuni, deşi informaţiile din ultimele săptămâni ofereau motive de optimism.

Opinia economiştilor


„Economia rămâne blocată în prima viteză. Stagnează, nu scade mult, poate doar scade uşor. Însă starea actuală nu prevesteşte nimic bun pentru primul trimestru”, a spus Peter Dixon de la Commerzbank.

Cea mai mare parte a informaţiilor a fost strânsă înainte de acordul de marţi dimineaţă al miniştrilor de Finanţe ai zonei euro, care au hotărât acordarea unui împrumut de 130 miliarde de euro pentru Grecia. Acest împrumut oferă timp pentru stabilizarea regiunii, însă tot mai mulţi economişti se îndoiesc de faptul că Grecia va mai putea să iasă din criza datoriilor şi să evite falimentul.

Economiştii se aşteaptă ca pragul atins de indicele Markit să determine Banca Centrală Europeană să scadă dobânda în următorul trimestru până la nivelul record de 0,85%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite