Salvarea Greciei este întâmpinată de populaţie prin proteste anti-austeritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicatele greceşti, şomerii, adepţii comunismului, grupurile de motociclişti şi jurnaliştii în grevă protestează astăzi împotriva noilor reduceri bugetare impuse de acceptarea ultimului împrumut prin care Grecia a evitat falimentul.

Protestatarii se întrunesc în Piaţa Syntagma din Atena şi demonstrează împotriva prelungirii recesiunii economice, notează CNBC. Poliţia a instalat bariere de metal în faţa Parlamentului pentru a preveni revolte asemătătoare celei din 12 februarie, determinată de decizia legislatorilor de a reduce bugetul pentru plata salariilor cu 3 miliarde de euro – atunci tineri mascaţi au incediat şi au jefuit clădiri din centrul capitalei.

Citeşte aici despre amenda încasată pe nedrept de către U.E. de la Grecia

O altă decizie a autorităţilor care a stârnit mânia populaţiei a fost chemarea unei echipe permanente de inspectori străini care să se asigure că Grecia respectă strict condiţiile noului împrumut care a salvat statul de la faliment, al doilea împrumut în ultimii doi ani.

Îndatorarea Greciei şi reacţia populaţiei

Noi reduceri ale cheltuielilor publice sunt necesare pentru ca Grecia să poată achita împrumutul de 130 miliarde de euro asupra căruia miniştrii de finanţe ai zonei euro au decis marţi. Înăsprirea măsurilor de austeritate înseamnă, pe lângă reducerea bugetului, şi reforme menite a face economia grecească mai competitivă şi a stabili un acord prin care deţinătorii privaţi de obligaţiuni guvernamentale se angajează să suporte pierderi mai mari.

Citeşte aici despre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească Grecia pentru a primi împrumutul

Parlamentul Greciei va emite o hotărâre prin care investitorii sunt obligaţi să accepte schimbul de obligaţiuni. Aceasta constituie o parte importantă a planului de salvare şi are scop reducerea datoriei Greciei de la 160% din PIB la 120,5% până în 2020. Schimbul trebuie finalizat până în 10 martie, cu 10 zile înainte de expirarea termenului de plată a unei datorii în valoare de 14,5 miliarde de euro.

Grecia trebuie să reducă bugetul de cheltuieli cu 3 miliarde de euro în 2012. Reglementatorii internaţionali sprijină acest plan. Este al cincilea an când reducerile bugetare întreţin în Grecia recesiunea economică. Rata şomajului a ajuns până la aproape 21%, iar neliniştile populaţiei continuă să crească.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite