Rata şomajului în Spania a crescut până aproape de nivelul de 23%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul şomerilor spanioli a ajuns la finele ultimului trimestru al anului trecut la 5,27 milioane de persoane, adică 22.85% din forţa de muncă. Creşterea cu mai mult de jumătate de milion a numărului celor fără locuri de muncă face ca Spania să fie pe ultimul loc între marile economii ale zonei euro din perspectiva rezolvării problemelor de pe piaţa muncii.

Mariano Rajoy, prim-ministrul spaniol, implementează noi măsuri de austeritate, mai dure decât cele stabilite de guvernele anterioare cu Uniunea Europeană. Contractarea economiei şi scăderea numărului locurilor de muncă sunt acum cele mai importante probleme ale Spaniei, conform unui studiu al Institutului Naţional de Statistică, citat de publicaţia financiară „Financial Times”.

Citeste aici despre masurile propuse la Davos pentru scaderea ratei somajului

Există diferenţe mari în provinciile spaniole în ce priveşte rata şomajului. Andaluzia, cea mai mare regiune sudică a Spaniei, a înregistrat o rată a şomajului de 31.23%. Şomajul în Provincia Bască, aflată în nord, este de doar 12.61%. Acelaşi raport arată că există 1,57 de milioane de gospodării în care nici unul dintre membri nu are un loc de muncă.

Angajatorii spanioli cer o reformă drastică a pieţei muncii – legislaţia rigidă nu reuşeşte să încurajeze scăderea ratei şomajului, care acum este de două ori mai mare faţă de media zonei euro. Tot ei însă spun că situaţia nu este atât de îngrijorătoare cum apare în statistică, dat fiind că mulţi spanioli, mai ales în sudul ţării, obţin ajutoare de şomaj deşi continuă să muncească.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite