Rata şomajului în Marea Britanie, la cel mai ridicat nivel al ultimilor 16 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul şomerilor britanici a crescut în ianuarie peste aşteptările economiştilor. În al patrulea trimestru economia Marii Britanii s-a contractat, ceea ce a determinat companiile să îşi restrângă numărul de angajaţi. Rata şomajului rămâne în continuare cea mai ridicată din ultimii 16 ani.

Numărul englezilor care solicită ajutor de şomaj a crescut cu 6.900 luna trecută, mult peste aşteptările economiştilor, care se aşteptau la o creştere de 3.000, şi a ajuns la un total de 1.6 milioane. Este cel mai mare număr de solicitări înregistrat din ianuarie 2010. În al patrulea trimestru din 2011, numărul total de şomeri măsurat conform metodelor Organizației Mondiale a Muncii a crescut cu 48.000 şi a ajuns la 2,67 milioane. Rata şomajului în Marea Britanie este de 8,4%, cea mai mare din 1995, notează Bloomberg.

Rata de creştere a solicitărilor pentru ajutoare de şomaj este în continuare de 5%. Numărul de solicitări a crescut în decembrie cu 1.900 față de 1.200 câte au fost raportat inițial. Numărul de noi angajări a fost în al patrulea trimestru de 60.000. numărul total de britanici care acum au locuri de muncă este acum de 29,1 milioane. Aceste cifre sugerează faptul că sectorul privat britanic nu reușește să genereze suficiente noi locuri de muncă pentru a satisface cererea și a scădea șomajul în Marea Britanie. Guvernul englez estimează că rata şomajului va ajunge la 8,7% până la sfârşitul anului.
 
Confederaţia Industrială Britanică a anunţat la începutul acestei săptămâni că economia va evita o nouă recesiune, iar creșterea economică  se va accelera în 2012. David Cameron, prim-ministrul Marii Britanii, contează pe companiile private să compenseze prin angajări numărul concedierilor de aproximativ 700.000 din sectorul public.

Reacţia autorităţilor

Este probabil ca această nouă creştere a numărului de şomeri să întărească opoziţia politică – aceasta susţine că măsurile de reducere a deficitului bugetar constituie principalul motiv al creşterii ratei şomajului şi îl învinuieşte pe David Cameron de aplicarea unor măsuri drastice şi grăbite de redresare după ce Moody’s a anunţat că ar putea să retrogradeze ratingul financiar al Marii Britanii.

Citeşte aici despre inflaţia în Marea Britanie

„Deşi există unele semne că activitatea economică s-a redresat în ianuarie după contractarea PIB-ului în ultimul trimestru din 2011, ne aşteptăm ca aceasta că rămână în perioada următoare prea slabă pentru a putea preveni creşterea în continuare a ratei şomajului, mai ales că se înmulţesc disponibilizările din sectorul public”, a spus pentru Bloomberg Howard Archer, economist la compania de analiză financiară IHS Global Insight.

Decidenții politici au anunţat săptămâna trecută că vor injecta în piaţa engleză 50 miliarde de lire sterline (echivalentul a aproximativ 60 miliarde de euro). Mervyn King, guvernatorul Bank of England, a spus că stimularea economică este necesară din cauza riscului de scădere a inflaţiei sub obiectivul de 2%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite