Inflaţia în Marea Britanie a scăzut până la 3,6%, confirmând estimările analiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rata anuală de inflaţie a Marii Britanii a scăzut în ianuarie până la 3,6%. Tendinţa descendentă continuă, după ce anul trecut inflaţia atinsese un nivel de peste 5%.

Economiştii se aşteptau la o astfel de evoluţie a indexulului preţurilor de consum. Luna trecută inflaţia a fost de 4,2% – scăderea a fost determinată în pricipal de faptul că TVA-ul (care a crescut anul trecut) nu a fost luat în considerare în comparaţia valorilor, notează publicaţia financiară „Financial Times”.

Citeşte aici despre recesiunea Marii Britanii

Indicele preţurilor de consum a scăzut cu 1,2 puncte procentuale în ultimele două luni, ceea ce nu s-a mai întâmplat din 2008, când economia mondială a intrat în recesiune.

Chiar dacă actuala rată de scădere a inflaţiei oferă motive de optimism pentru economia engleză – deoarece lasă mai mult loc de manevră pentru eventuale intervenţii ale Băncii Centrale – Mervyn King, guvernatorul Băncii Marii Britanii, a trimis cancelarului cea de-a noua scrisoare trimestrială în care explică de ce inflaţia încă este cu un procent mai mare decât obiectivul de 2% al Băncii Centrale.

Conform „Financial Times”, Mervyn King a explicat faptul că, provizoriu, creşterea TVA-ului şi preţul ridicat al energiei determină creşterea inflaţiei. „Efectul factorilor care fac acum să crească inflaţia începe să se estompeze”, a scris guvernatorul Băncii Centrale. În aceeaşi scrisoare, a adăugat că estimează ca indexului preţurilor de consum să atingă obiectivul de 2% la sfârşitul acestui an.

Economiştii se aşteaptă ca, pe măsură ce inflaţia scade, să crească sumele de bani cheltuite de populaţie pentru achiziţia bunurilor de consum. „Scăderea inflaţiei ar putea fi interpretată şi ca un semnal că strâmtorarea economică a gospodăriilor ar putea rămâne curând de domeniul trecutului”, a spus Simon Hayes, economist Barclays Capital. Acesta consideră că austeritatea fiscală, tulburările zonei euro şi reticenţa băncilor în a acorda împrumturi vor continua să fie motive de îngrijorare, însă scăderea inflaţiei poate fi o gură de aer proaspăt pentru populaţie.

Inflaţia calculată în funcţie doar de evoluţia preţurilor de retail a scăzut de la 4,8%, cât era în decembrie, până la 3,9%, nivelul atins în ianuarie.

Economiştii se aşteaptă ca TVA-ul să continue să împingă în sus indexul preţurilor de consum, chiar dacă într-o măsură mai mică decât în ultimele două luni. În ce priveşte evoluţia inflaţiei după ce efectele TVA-ului şi preţului energiei se vor resorbi, părerile analiştilor sunt împărţite: unii considră că slăbiciunea economiei va determina continuarea trendului descendent, iar alţii se aşteaptă ca nivelul inflaţiei să rămână stabil. „Abia după Paşte va fi posibilă identificarea factorilor ce influenţează inflaţia şi care sunt mecanismele ce se află dedesubtul acestor efecte de bază”, a spus David Tinsley, economist la BNP Paribas.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite