Raport FMI: Majorarea vârstei de pensionare cu doi ani ar creşte PIB-ul unei ţări cu 4%, pe termen lung

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul Monetar Internaţional a publicat astăzi un raport în care se arată că majorarea vârstei de pensionare cu doi ani ar mări în medie Produsul Intern Brut al unei ţări cu "aproape un punct procentual pe termen scurt şi mediu, şi cu 4,25 puncte procentuale pe termen lung".

În opinia experţilor FMI, creşterea vârstei de pensionare este "mijlocul cel mai eficace" în cazul în care un guvern nu vrea să pericliteze creşterea economică, relatează AFP.

"În medie, în funcţie de regiuni, creşterea vârstei de pensionare cu doi ani ar majora PIB-ul cu aproximativ un punct procentual pe termen scurt şi mediu şi cu 4,25 puncte procentuale pe termen lung, reducând cu 30 de puncte procentuale nivelul datoriei publice raportat la PIB", precizează FMI.

Raportul FMI compară trei mijloace de creştere a viabilităţii finanţării pensiilor: creşterea vârstei de pensionare, scăderea pensiilor şi majorarea cotizaţiilor.

Experţii Fondului au trasat şi principalele evoluţii de la ultimul raport al FMI: adoptarea de către Grecia, în iulie, şi de către Franţa, în octombrie, a reformei pensiilor, care a ameliorat considerabil fundamentele bugetare pe termen lung în aceste ţări. Grecia a crescut vârsta de pensionare de la 60 la 65 de ani.

Majorarea vârstei de pensionare în Franţa, de la 60 la 62 de ani, a creat polemici puternice. Franţa a  fost paralizată mai multe zile de o grevă a transportatorilor.

În 7 octombrie, preşedintele Traian Băsescu a cerut reexaminarea Legii Pensiilor, având obiecţii faţă de un articol al acesteia, respectiv prevederea referitoare la vârsta standard de pensionare pentru femei, şeful statului cerând stabilirea acesteia la 63 de ani, nu la 65 de ani. În 26 octombrie, Comisia de Muncă din Senat a decis ca vârsta de pensionare a femeilor să fie 60 de ani, iar a bărbaţilor de 64 de ani. Senatul trebuia să dezbată marţi legea în forma revizuită, însă, din cauza unor controverse pe procedură şi, ulterior, a lipsei de cvorum s-a amânat. Vezi aici detalii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite