Senatorii au făcut cvorum pentru a-şi mări bugetul cu 30%, însă nu au reuşit şi pentru Legea Pensiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii şi-au aprobat marţi un buget mai mare cu 30%, însă nu au reuşit să cadă de acord asupra reexaminării Legii Pensiilor, după mai bine de o oră de dispute pe procedură, astfel că dezbaterea şi votarea proiectului a fost amânată.

După prezentarea raportului Comisiei de Muncă pe Legea Pensiilor au început disputele. Intervenţiile repetate ale senatorilor PSD şi PNL la microfonul plenului Senatului, invocând prevederi procedurale, au dus la amânarea cu două ore a dezbaterilor pe articole a reexaminării Legii Pensiilor.

Preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă (PSD), a solicitat retrimiterea actului în comisii pe motiv că juriştii au prezentat un aviz cu amendamente care nu a fost luat în dezbaterea Comisiei de muncă.

În replică, preşedintele Comisiei de muncă, Petre Başa (PDL), a spus că raportul are deja un termen stabilit de conducerea Senatului şi nu au mai fost dezbătute amendamentele juriştilor pe motiv că avizul lor a venit abia după terminarea raportului. "La comisie a venit un punct de vedere, ştiam că avem termen, toată lumea trebuia să se grăbească", a spus Başa.

Ulterior, timp de două ore, senatorii opoziţiei au luat cuvântul, vorbind despre gestul ministrului Ioan Botiş de la lucrările Comisiei de muncă, despre decizii anterioare ale Curţii Constituţionale în cazuri legate de cereri de reexaminare, despre modul în care Legea Pensiilor a fost adoptată de Camera Deputaţilor, despre cine trebuie să modifice anexa din Legea Pensiilor de etapizare a majorării graduale a vârstei de pensionare.

La rândul lor, reprezentanţii PDL au replicat că PSD amână deliberat discutarea pe fond a Legii, întrucât nu ar dori adoptarea acesteia.

"PSD n-are niciun interes ca cererea de reexaminare să aibă trecere în Senat. (...) Oricum, Camera Deputaţilor va fi cea care îşi va face treaba serios", a spus senatorul PDL Dumitru Constantin. Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, i-a replicat că social-democraţii n-au făcut niciodată "un secret" din faptul că nu susţin această Lege, însă este de datoria lor să o îmbunătăţească.

În urma acestor dispute, liderul deputaţilor PNL, Puiu Haşotti, a solicitat o pauză de consultări, motivând că liderii de grupuri trebuie să se pună de acord dacă mai este în vigoare votul prin care se prelungea programul de lucru, din moment ce prima condiţie a prelungirii respective, dezbaterea pe articole, nu începuse încă.

În urma consultărilor, care au durat câteva minute, preşedintele de şedinţă Teodor Meleşcanu a anunţat că senatorii nu au ajuns la nicio concluzie şi a închis şedinţa, constatând lipsa cvorumului.

În cursul dimineţii, plenul Senatului a adoptat cu 86 voturi "pentru", două "împotrivă" şi două abţineri, un buget cu 30% mai mare în anul 2011 pentru instituţie, în valoare de 128 de milioane lei. Vezi aici detalii.

Meleşcanu a spus că intrarea în dezbaterile pe fond la Legea Pensiilor nu se va putea face până când nu va fi soluţionată neîneţelegerea de ordin procedural dintre grupurile parlamentare. "Neînţelegerea a fost legată de modul în care se concepe această dezbatere: dacă se discută numai amendamentele pe care le conţine cererea de reexaminare a preşedintelui adică schimbarea vârstei de pensionare a doamnelor, sau dacă în procedura legislativă, aşa cum s-a mai întâmplat în cazul legii ANI, Parlamentul este suveran să discute orice teme care ţin de legea respectivă. Până când nu vom reuşi să soluţionăm această problemă este greu de găsit o modalitate de a proceda", a declarat Meleşcanu.

Dezbaterile pe Legea Pensiilor urmează să continue într-o şedinţă de plen ulterioară, după ce liderii de grup ajung la un acord.

Comisia de muncă din Senat a adus mai multe modificări la Legea Pensiilor în plus faţă de articolul trimis spre reexaminare de preşedintele Traian Băsescu. Una dintre modificări este aceea că femeile vor ieşi la pensie la 60 de ani, iar bărbaţii la 64.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite