Raport Banca Mondială: "Bugetul aprobat al României nu este un document credibil"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România are un buget cu venituri şi cheltuieli nerealiste care duce lipsă de credibilitate, cea mai mică absorbţie a fondurilor europene dintre ţările UE, o administraţie fiscală teritorială care creşte costurile de colectare şi care ar trebui înlocuită cu un sistem informatic bine pus la punct şi un call-center, se arată în evaluarea funcţională efectuată de Banca Mondială în sistemul de finanţe publice.

În ultimul raport al Băncii Mondiale prezentat de gândul.info, România este prezentată drept ţara cu un buget făcut după ureche, direcţionat politic, şi cu un Minister de Finanţe cu mai mulţi angajaţi decât în Anglia.

Documentul nu are caracter public şi este destinat bordului instituţiei şi oficialilor de la Bucureşti, precizează sursa citată

Potrivit Băncii Mondiale, pe termen mediu, companiile de stat ar trebui controlate direct de ministrul de Finanţe printr-o nouă agenţie sau direcţie aflată în subordinea acestui minister. Parte din recomandările BM vor fi incluse, cel mai probabil, şi în cuprinsul viitorului acord de finanţare sau supraveghere pe care România a anunţat că vrea să îl semneze cu FMI, CE şi BM în 2011.

Din cauza lipsei de credibilitate, nu există transparenţă

Bugetul României duce lipsă de credibilitate, fapt care afectează disciplina fiscală. Bugetul aprobat nu este un document credibil, precizează Banca Mondială.

Din cauza lipsei de credibilitate a bugetului de stat, nu există transparenţă şi predictibilitate, iar dezechilibrele fiscale şi bugetare au crescut, susţine instituţia bancară., care recomandă ca toate legile adopatate în timpul anului, cu impact semnificativ asupra bugetului de stat trebuie să conţină şi o analiză a acestui impact realizată de Ministerul de Finanţe.

România are cea mai slabă absorbţie a fondurilor UE dintre ţările UE10. La sfârşitul anului 2009, rata de contractare era de 38% din totalul proiectelor, iar cea de absorbţie, de 6%. Potrivit BM, România trebuie să realizeze o ordonanţă prin care să prioritizeze alocarea şi transferul de personal în cadrul direcţiilor care se ocupă de implementarea proiectelor UE.

BM recomandă un sistem informatic bine pus la punct

Principalele provocări ale ANAF sunt îmbunătăţirea sistemului de colectare şi creşterea numărului de conformări voluntare în cadrul contribuabililor, potrivit Băncii Mondiale.

Acesta sugerează dezvoltarea unui sistem informatic pentru a reduce interacţiunea faţă în faţă cu plătitorul de taxe şi recomandă ca, din momentul în care va exista un sistem informatic bine pus la punct, serviciile din teritoriu să fie înlocuite cu informaţii pe internet şi servicii de call-center.

Citiţi şi:

Banca Mondială: Economia României stagnează, statele est-europene îşi revin

România - locul doi în lume după numărul de taxe plătite de firme

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite