Banca Mondială: Economia României stagnează, statele est-europene îşi revin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele 10 state est-europene care au aderat la Uniunea Europeană după 2004 înregistrează creştere economică pentru prima oară de la începutul recesiunii, a anunţat vineri Banca Mondială (BM).

În prima jumătate a anului 2010, Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia au avut o creştere economică de 0,8 procente în medie, după o cădere de 2,1 procente la sfârşitul lui 2009.

"Revenirea este slabă" a anunţat Banca Mondială în sumarul unui raport care va fi publicat integral, săptămâna viitoare, pe site-ul instituţiei. "Economia va reveni la nivelul din 2008, în cele 10 state, abia în 2011, iar pentru câteva este probabil să dureze puţin mai mult", a adăugat BM.

Economia în România şi celelalte 9 state va creşte anul acesta cu 1,7 procente şi cu 3,6 procente în 2011, de două ori mai repede decât statele vestice, potrivit Băncii Mondiale.

Dar trendul crescător în estul Europei este inegal, susţine BM. Cea mai mare redresare economică a fost în Slovacia şi Polonia şi cea mai mică a fost în Cehia. În ceea ce priveşte România, Estonia, Lituania, Bulgaria şi Letonia, economia a stagnat, susţine BM.

BM publică de trei ori pe an un raport privind dezvoltarea economică ă ţărilor care au aderat în bloc, în 2004 şi 2007, la Uniunea Europeană.

Datele BM adunate în februarie - martie 2010 pentru România: 21,8% din firme s-au închis sau sunt insolvente, 71,3% din firme au înregistrat o scădere a vânzărilor

Banca Mondială: România, pe locul 2 la uşurinţa înfiinţării de societăţi cu capital străin

image
image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite