Proiecte de infrastructură în valoare de 4,8 miliarde de euro, pe care Guvernul promite că le finalizează în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Transporturilor şi-a propus ca până la sfârşitul acestui an să finalizeze 88 de proiecte de investiţii în infrastructură, pentru care au fost alocate aproximativ 4,8 miliarde de euro, bani alocaţi atât de la bugetul de stat, cât şi din finanţare rambursabilă şi nerambursabilă.

Topul investiţiilor „pe hârtie“ ale ministerelor

image

Proiectele de investiţii din domeniul rutier, finanţate din bugetul statului, vizează fluidizarea traficului pe DN1, Autostrada Bucureşti-Braşov, centură în Cluj şi Oradea, câteva poduri şi reparaţii, proiecte ce se ridică la circa 2,3 miliarde euro, potrivit rapoartelor publicate pe site-ul ministerului.

În domeniul feroviar, investiţiile presupun, printre altele, cheltuieli şi pentru implementarea cerinţelor Schengen pentru controlul în cinci puncte de trecere a frontierei terestre. Dintre toate proiectele, cel mai costisitor este cel de reabilitare a liniei Bucureşti-Constanţa. Totalul cheltuielilor alocate domeniului feroviar se ridică la suma de 607 milioane de euro.

În domeniul naval, investiţiile cu dată de finalizare în 2011 includ lucrări de consolidare a malurilor Canalului Dunăre-Marea Neagră şi Canalului Poarta Albă-Midia, Năvodari. Banii alocaţi din bugetul de stat pentru domeniul naval se ridică la 22 de milioane euro.

Alte 72 de milioane de euro au fost alocate pentru construirea a 2,62 km de tunele de metrou care fac legătura între 1 Mai şi Parc Bazilescu.

Calea ferată va fi modernizată
image
Statii metrou parc Bazilescu Jiului



Un total de 152 milioane lei de la bugetul de stat au mai fost alocaţi pentru lucrări de investiţii în domeniul aviaţiei civile şi pentru spitalele CF din reţeaua sanitară proprie a Ministerului.

De asemenea, conform datelor de la Ministerul Transporturilor, în perioada 2009-2010 au fost finalizate proiecte în valoare de 6 miliarde de euro.

image

În perioada 2012-2014, Guvernul estimează că va aloca infra­structurii 42,7 miliarde de lei pentru proiectele în domeniul transportului rutier, aerian, feroviar şi pe apă.

„Banii nu sunt suficienţi pentru ceea ce ar trebui să se facă în domeniul infrastructurii din România. Însă, indiferent de asta, cifrele publicate sunt doar nişte ţinte nerelevante", a declarat Ludovic Orban, fost ministru al Transporturilor. El subliniază faptul că asemenea estimări au toate şansele să nu fie atinse, în condiţiile în care economia României trece printr-o perioadă de incertitudini, pe fondul turbulenţelor externe.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite