Topul investiţiilor „pe hârtie“ ale ministerelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Transporturilor va primi în următorii trei ani cei mai mulţi bani de la buget pentru investiţii, respectiv 42,7 miliarde de lei. Urmează Agricultura, cu 15,6 miliarde de lei. Transporturile şi Agricultura sunt principalii beneficiari ai alocărilor bugetare pentru investiţii, în perioada 2012-2014, potrivit strategiei fiscal-bugetare.

PDF Strategia fiscal-bugetară pentru 2012-2014

Autorităţile şi-au stabilit ţinte ambiţioase în privinţa investiţiilor publice pe care le vor face în următorii trei ani, potrivit strategiei fiscal-bugetare aprobate săptămâna trecută de către Guvern. De la aproximativ 36 de miliarde de lei, echivalentul a 6,5% din PIB, în 2011, sumele alocate în acest scop urmează să urce treptat până la 55,7 mili­arde de lei, respectiv 7,9% din PIB. Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii este de departe instituţia care va beneficia de cea mai mare „felie" din fondurile alocate investiţiilor publice, de aproximativ 25-30% din total.

Anul viitor, de exemplu, ministerul condus de Anca Boagiu urmează să cheltuiască 11,3 miliarde de lei în acest scop, cu 1,9 miliarde de lei mai mult decât anul acesta. În total, în perioada 2012-2014, Guvernul estimează că va aloca infra­structurii 42,7 miliarde de lei pentru proiectele în domeniul transportului rutier, aerian, feroviar şi pe apă.

„Banii nu sunt suficienţi pentru ceea ce ar trebui să se facă în domeniul infrastructurii din România. Însă, indiferent de asta, cifrele publicate sunt doar nişte ţinte nerelevante. Documentul trebuia adoptat, pentru că ne obligă legea responsabilităţii fiscal-bugetare", a declarat pentru „Adevărul" Ludovic Orban, fost ministru al Transporturilor. El subliniază faptul că asemenea estimări au toate şansele să nu fie atinse, în condiţiile în care economia României trece printr-o perioadă de incertitudini, pe fondul turbulenţelor externe.

Beneficiarii investiţiilor

Dintre primii zece ordonatori de credite care concentrează majoritatea proiectelor de investiţii, cu excepţia Transporturilor, doar Agricultura, Turismul şi Mediul ar urma să primească peste două miliarde de lei în fiecare an. Ministerul Agriculturii figurează cu 15,6 miliarde de lei, în următorii trei ani, sumă ce plasează instituţia pe locul al doilea în funcţie de alocările bugetare.

Pe locul al treilea se află Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, cu 8,4 miliarde de lei, în perioada menţionată. Nu în ultimul rând, Mediul ar trebui să beneficieze de 8,3 miliarde de lei până în 2014.



La polul opus, Ministerul Muncii este instituţia care va primi cei mai puţini bani pentru investiţii: doar 202 milioane de lei din 2012 până în 2014. Mecanismul alocărilor bugetare se explică prin faptul că Guvernul finanţează în primul rând acele cheltuieli cu rol multiplicator în economie.

Strategia, ameninţată de anul electoral

Măsurile propuse de strategia fiscal-bugetară riscă să fie compromise de iniţiative populiste, în contextul viitoarelor alegeri, avertizează Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). „Cerem identificarea tuturor iniţiativelor populiste aflate în Parlament şi evaluarea impactului lor asupra bugetului de stat din 2011-2012", propun reprezentanţii AOAR.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite