Preţurile locuinţelor continuă să scadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casele vechi se vor ieftini în 2010 cu încă 15-20%, iar cele noi cu cel mult 15%. În ultima vreme, mulţi actori din piaţa imobiliară susţin că locuinţele se vor scumpi în acest an. Nu de aceeaşi părere este şi compania de evaluare Darian.

Odată cu începutul acestui an, al doilea de recesiune din ţara noastră, majoritatea dezvoltatorilor şi vânzătorilor de locuinţe afişează un optimism în creştere. Acest ton se regăseşte şi în estimările lor referitoare la preţurile apartamentelor.

Mai citeşte şi:

Preţurile locuinţelor continuă să scadă

În piaţa de evaluare imobiliară, lucrurile nu se văd însă la fel. „Întotdeauna, după o perioadă de boom, urmează în mod evident o vreme de scăderi. Ceea ce nu este neapărat rău, pentru că orice criză are şi avantaje, iar primul şi cel mai important este echilibrul", declară Adrian Crivii, directorul general al companiei de evaluare Darian.

Terenul face diferenţa

Locuinţele noi se vor ieftini cu maximum 15% anul acesta, în condiiţiile în care pe segmentul vechi preţurile se vor diminua şi cu 20%. Motivul rezidă în preţul mare pe care dezvoltatorii l-au plătit pentru teren. „De la specula pe segmentul terenurilor, realizată în anii spectaculoşi ai României, respectiv 2007-2008, ar trebui să se ajungă la un raport simplu. Preţul pe metru pătrat al locuinţelor trebuie să fie corelat cu salariul mediu. Abia atunci preţurile terenurilor vor fi reale", explică Adrian Crivii.

Nici programul „Prima Casă" nu este văzut de reprezentanţii Darian drept cea mai bună soluţie pentru clienţi sau pentru jucătorii din piaţă. „Acest program este limitat. Nivelul de buget stabilit este unul prea mare, întrucât veniturile oamenilor nu sunt eligibile pentru accesarea acestor valori, aşadar valoarea ar trebui să fie în jurul a 40.000 de euro, plus sau minus 5%", completează Adrian Crivii.

Anul trecut preţurile locuinţelor s-au redus în medie cu 30-40%. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Bucureşti şi Cluj-Napoca, de 40%, respectiv 30%.

.
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite