Ambasadorul SUA: Preţul energiei în România va scădea după privatizări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii vor plăti mai puţin pentru energie dacă statul vinde o parte din participaţiile sale la companiile din acest sector, pentru a atrage investiţii, susţine Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti. Diplomatul american a acuzat autorităţile române că folosesc societăţile energetice în scopuri politice şi personale.

Prezent ieri-dimineaţă la deschiderea şedinţei de tranzacţionare a Bursei de Valori Bucureşti, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gitenstein, a criticat în termeni extrem de duri politica energetică a României.

Citiţi şi Guvernul se întoarce la privatizările din energie.

Pornind de la ideea că avem nevoie de investiţii de 10 miliarde de euro doar în sectorul energetic, el a subliniat că piaţa de capital poate juca un rol extrem de important. „Nu poate exista creştere economică în lipsa unor rezerve energetice sigure şi a infrastructurii necesare, iar sectorul energetic din România va necesita noi investiţii semnificative pentru a putea deveni motorul, şi nu o piedică în calea redresării economice a României", a preciat oficialul american.

Managerii companiilor îşi văd propriile interese

„Iar acest lucru nu se va realiza atâta vreme cât aceste active aparţin unor întreprinderi de stat conduse de oameni lipsiţi de experienţă, apropiaţi de mediul politic, care iau decizii nu în funcţie de ceea ce este mai bine pentru companie, ci în funcţie de interesele proprii", a continuat el.

Gitenstein a arătat că modelul potrivit pentru România este Polonia, al cărei guvern a anunţat în 2009 că va demara un program pentru a strânge peste 10 miliarde de euro prin vânzarea unei cote din participaţia sa în companiile de stat. Polonia a făcut acest lucru fără ca guvernul să piardă controlul activelor esenţiale, a punctat el.

„Închipuiţi-vă ce ar însemna acest lucru pentru bugetul României, pentru sectorul energetic al acestei ţări şi pentru românii obişnuiţi: nu doar scăderea preţului energiei şi accesul la mai multe resurse energetice, ci şi construcţia de autostrăzi şi poduri care ar contribui la apariţia de noi afaceri şi locuri de muncă pentru români", a completat oficialul.

Cum se scufundă sectorul energetic

În Polonia, sub supravegherea unor manageri financiari respectaţi, aceste active au fost oferite pe o piaţă transparentă şi deschisă celui care a dat cel mai bun preţ. În cele din urmă, acţiunile multora dintre aceste companii de stat vor fi deţinute de către cetăţenii polonezi de rând. „Aşa ar trebui să se întâmple aici, în România. Românii obişnuiţi ar trebui să deţină aceste companii", a mai spus ambasadorul.

În ceea ce priveşte planul Guvernului de a grupa companiile energetice în doi campioni naţionali, diplomatul susţine că aceasta ar fi o „rearanjare a şezlongurilor de pe Titanic", pentru că nu ia în consideraţie problema fundamentală a companiilor energetice de stat, adică faptul că nu sunt administrate cu adevărat ca nişte afaceri.

Gitenstein şi-a finalizat discursul cu „vă mulţumesc pentru că m-aţi ascultat şi vă rog să ne spuneţi cum vă putem ajuta".

"Întreprinderile de stat sunt conduse de oameni lipsiţi de experienţă, apropiaţi de mediul politic."
Mark Gitenstein
ambasadorul SUA la Bucureşti

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite