Preţul energiei va ieşi din subordinea premierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), instituţia care stabileşte preţul plătit de populaţie la electricitate şi gaze, va ieşi din subordinea primului-ministru, potrivit unui proiect de lege privind preluarea directivelor europene din domeniu. Comisia Europeană a avertizat România că subordonarea financiară a ANRE de aparatul guvernamental afectează independenţa Autorităţii.

Odată cu preluarea în legislaţia naţională a directivelor europene în domeniul energetic aprobate de Comisia Europeană în anul 2009, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) va redeveni independentă din punct de vedere financiar.

Aceasta după ce, în 2009, pentru a colecta mai multe venituri, Guvernul a decis ca ANRE să fie transferată în subordinea primului-ministru, veniturile sale să fie virate la bugetul de stat, iar bugetul Autorităţii să fie aprobat de Secretariatului General al Guvernului. Comisia Europeană a avertizat încă din vara anului trecut că acest lucru poate afecta deciziile Autorităţii.

Din nou un buget propriu

Mai mult, la finele anului trecut, Executivul comunitar chiar a ameninţat cu declanşarea procedurii de infringement, însă Guvernul a răspuns că lipsa banilor impune constrângeri bugetare şi că independenţa ANRE este asigurată prin lege.

După ce săptămâna trecută ANRE a venit cu o propunere de modificare a Legii gazelor nr. 351/2004, prevederile referitoare la noul statut al ANRE se regăsesc acum şi în proiectul de lege privind modificarea Legii energiei electrice nr. 13/2007.

Citiţi şi Legea gazelor preia directivele UE. Apare consumatorul vulnerabil.

Potrivit directivei 72/2009, autorităţile de reglementare sunt distincte din punct de vedere juridic şi independente din punct de vedere funcţional de orice entitate publică sau privată, iar personalul ANRE nu acceptă instrucţiuni directe din partea niciunei entităţi publice sau private. Printre atribuţiile ANRE se regăseşte şi stabilirea preţurilor reglementate plătite de populaţie la energie electrică şi gaze.

Astfel, potrivit proiectului de modificare a Legii energiei electrice nr. 13/2007, instituţia va trece în coordonarea primului-ministru, care va numi preşedintele şi vicepreşedintele ANRE, iar finanţarea va fi realizată din veniturile proprii ale Autorităţii, provenite din tarifele percepute pentru acordarea de autorizaţii, licenţe şi atestări, din contribuţii ale operatorilor din piaţă şi din fonduri acordate de organisme interne şi internaţionale.

Totodată, ANRE va avea un singur vicepreşedinte, faţă de trei în prezent. Instituţia îşi va întocmi bugetul propriu de venituri şi cheltuieli, aprobat prin ordin al preşedintelui ANRE, care va deveni ordonator principal de credite. Angajaţii ANRE vor intra în categoriile exceptate de la prevederile legii privind salarizarea unitară, alături de cei ai BNR, ai Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, ai Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi ai Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Consumatorii casnici, şcolile şi spitalele ar putea deveni clienţi vulnerabili

O altă propunere de modificare a Legii energiei electrice se referă la definiţia „consumatorului vulnerabil". Conform directivei europene, ţările membre trebuie să asigure protecţia clienţilor finali, în special a celor vulnerabili, concept definit de fiecare stat în parte.

Potrivit vechii legi, aici intrau „consumatorii casnici care, din motive de sănătate, vârstă sau de altă natură, beneficiază de anumite facilităţi în asigurarea serviciului de furnizare a energiei electrice".

Însă prin noua definiţie propusă, clienţii vulnerabili vor fi „clienţii casnici şi cei care furnizează servicii sociale esenţiale, cum ar fi asistenţa medicală sau îngrijirea copiilor, activităţi educative şi alte servicii sociale şi de binefacere, precum şi servicii indispensabile pentru funcţionarea statului, definiţi prin Hotărâre a Guvernului".

Citiţi şi Populaţia scapă de scumpirea gazelor.

De asemenea, având în vedere că Executivul european a declanşat în 2009 o procedură de infringement împotriva României, întrucât unii consumatori necasnici plătesc încă preţuri reglementate, reprezentanţii ANRE arată în nota de fundamentare a proiectului faptul că „se impune adoptarea unui calendar privind eliminarea treptată a preţurilor reglementate la consumatorii necasnici şi lansarea unor mecanisme concurenţiale pe acest segment al pieţei".

Până în septembrie 2012, ANRE va analiza dacă este fezabilă din punct de vedere economic introducerea unor sisteme inteligente de măsurare. Dacă acestea vor fi avantajoase pentru piaţă, până în 2020 vor trebui să acopere 80% din clienţii români. 

Nicio mişcare fără avizul Comisiei Europene

Atât prevederile noii legi a energiei electrice, cât şi reglementările secundare care vor fi elaborate de ANRE şi de Ministerul Economiei vor fi aplicate numai după notificarea Comisiei Europene.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite