Preţul carburanţilor doboară noi recorduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul benzinei a ajuns la un nou maxim istoric, iar cele mai scumpe sortimente sunt la doar 13 bani distanţă de pragul psihologic de şase lei pe litru. Guvernul a modificat Codul Fiscal în urmă cu două zile, iar biocarburanţii nu mai sunt scutiţi de accize.

OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră de pe piaţa locală, a majorat preţul de referinţă al carburanţilor cu opt bani pe litru pentru benzine şi cu şase bani în cazul sortimentelor de motorină, ca urmare a accizării biocarburanţilor din componenţa lor.

Astfel, cel mai scump sortiment de benzină, OMV Carrera 100, a ajuns la preţul-record de 5,87 lei pe litru. Benzina premium fără plumb 95, care până acum era singura sub cinci lei, de ieri costă 5,07 lei pe litru.

Citiţi şi: Petrolul poate genera o nouă criză mondială.

De la 1 ianuarie, întreaga cantitate de carburanţi de pe piaţă conţine 5% componente bio. Aceasta înseamnă amestecul motorinei cu biodiesel, ulei vegetal provenit în special din rapiţă sau floarea-soarelui, şi al benzinei cu bioetanol - obţinut din fermentarea cerealelor.

Până acum, componentele bio erau scutite de la plata accizelor până la plafonul de 4%, astfel că doar diferenţa de 1% era accizată. Însă în urmă cu două zile, în Monitorul Oficial a fost publicată o hotărâre de guvern privind modificarea normelor de aplicare a Codului Fiscal, prin care a fost eliminată această scutire. Astfel că întreaga cantitate de biocarburanţi este accizată acum la fel ca şi benzina şi motorina.

Componentele bio, mai scumpe

Modificarea nivelului de taxare a biocomponentelor vine după ce Guvernul oricum majorase acciza pentru benzină şi motorină la 1 ianuarie, cu 3%. Astfel, pentru benzină, acciza a crescut la 467 de euro, iar, pentru motorină, la 358 de euro pe tonă.

Cotaţiile componentelor bio sunt mai mari decât cele ale carburanţilor, influenţate de cererea accentuată pentru combustibili nepoluanţi. La biodiesel, cotaţia este de circa 1.200 de dolari pe tonă, cu circa 25% mai mare decât a tonei de motorină, iar bioetanolul a depăşit 1.100 de dolari pe tonă, mai mult cu peste 15% decât benzina Euro 95.

De la începutul anului, cotaţiile internaţionale ale motorinei au crescut cu circa 20%, iar cele ale benzinei, cu 15%.

De asemenea, preţul petrolului Brent a depăşit ieri 117 dolari pe baril, nivel maxim în ultimii doi ani şi jumătate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite