Petrom primeşte o lovitură puternică: va trebui să importe gaze pentru propria centrală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada în care Petrom se pregăteşte să înceapă testele la noua centrală electrică pe care o construieşte la Brazi (judeţul Prahova), investiţie de 500 de milioane de euro, compania primeşte o lovitură puternică: nu va putea utiliza doar gaze de producţie internă pentru a produce electricitate, aşa cum îşi planificase.

Potrivit unui ordin comun al Ministerului Economiei, ANRE şi ANRM, compania este obligată să-şi formeze un coş de gaze interne şi de import, la fel ca toţi ceilalţi consumatori din piaţă, pentru orice activitate care nu este legată de operaţiunile petroliere.

Reamintim că preţul de import este dublu faţă de cel al gazelor interne. Petrom şi-a planificat ca această centrală să funcţioneze la capacitate maximă la finele anului, urmând să consume un miliard de metri cubi de gaze pe an. Unitatea va avea o putere de 860 de MW, mai mare decât a unui reactor nuclear de la Cernavodă, şi va genera circa 10% din producţia naţională de electricitate.

Citiţi şi Petrom începe în primăvară testele la centrala electrică de la Brazi - prima termocentrală privată din România.

Ordinul, publicat în Monitorul Oficial din 19 ianuarie, este de fapt modificarea unui act normativ precedent. Astfel, sunt introduşi în categoria celor care trebuie să-şi facă un coş de gaze „titularii de acorduri petroliere, pentru cantităţile de gaze naturale utilizate pentru consumul propriu, la toate locurile de consum, la sediul principal, precum şi la sediile filialelor, sucursalelor, agenţiilor, reprezentanţelor, punctelor de lucru şi ale celorlalte sedii secundare, în derularea tuturor activităţilor, cu excepţia operaţiunilor petroliere şi a consumurilor tehnologice specifice acestora".

Petrom a contestat ordinul

Contactaţi de „Adevărul", reprezentanţii Petrom ne-au declarat că au luat toate măsurile legale pentru a contesta acest ordin.

„Ordinul nr. 11/2011/39/177/2010 emis in comun de MECMA, ANRE si ANRM, pentru modificarea şi completarea Ordinului MEC, ANRGN şi ANRM nr.102.136/530/97/2006 privind valorificarea cantităţilor de gaze naturale pe piaţa internă şi măsuri pentru întărirea disciplinei în sectorul gazelor naturale, este contrar atât Legii gazelor nr. 351/2004, cât şi legislaţiei europene şi principiilor de funcţionare a pieţei interne a Uniunii Europene, întrucât împiedică liberalizarea pieţei gazelor naturale şi libera circulaţie a bunurilor în spaţiul comunitar", spun oficialii Petrom.

Ei susţin că emiterea acestui ordin a avut loc fără consultarea operatorilor de pe piaţa gazelor naturale şi fără consultări publice, contrar cerinţelor legale.

Ordinul iniţial, din 2006, prevedea şi faptul că titularii de acorduri petroliere sunt obligaţi să livreze pe piaţa internă întreaga producţie de gaze, pentru a fi introdusă în coşul naţional, articol care nu a fost modificat. Această prevedere împiedică practic Petrom să exporte gazele produse în România.

Transgaz, ordin să sisteze gazele

Mai mult, noul ordin introduce şi faptul că Transgaz va sista transportul gazelor, dacă Petrom nu face dovada faptului că şi-a realizat coşul de gaze import-intern.

Petrom extrage aproximativ jumătate din producţia de gaze a ţării. Potrivit Legii gazelor, toţi consumatorii din România trebuie să utilizeze acelaşi coş de gaze de import şi de producţie internă (25% - 75% în medie).

Până acum, Petrom a utilizat o cantitate uriaşă de gaze doar de producţie internă pentru combinatul de îngrăşăminte chimice Doljchim, pe care îl deţine, ceea ce a declanşat critici din restul pieţei, obligată să consume şi resurse de import. Petrom argumenta prin faptul că gazele folosite de Doljchim reprezintă consum propriu tehnologic, iar definiţia consumatorului din Legea gazelor îi permite acest lucru.

Toate acestea în detrimentul celorlalţi consumatori, inclusiv al celor casnici, care aveau la dispoziţie o cantitate mai mică de gaze de producţie internă.

Adio costuri mici de producţie la Brazi!

Problema şi-a pierdut din intensitate anul trecut, când activitatea la Dojchim s-a redus aproape de tot, însă a revenit în actualitate întrucât, din această primăvară, Petrom va începe testele la noua centrală de la Brazi. Petrom îşi planificase să utilizeze aici doar gaze autohtone şi să aibă astfel un cost de producţie a energiei extrem de mic.

Noul ordin modificat stabileşte cu exactitate că Petrom poate consuma gaze din producţia proprie doar pentru activităţile sale petroliere, iar pentru celelalte operaţiuni trebuie să se supună regulilor ca orice alt consumator, adică să utilizeze acelaşi coş de gaze intern-import ca şi restul pieţei.

Şi Romgaz va intra sub incidenţa acestui ordin. Potrivit ultimelor planuri, producătorul de gaze deţinut de stat urmează să preia termocentrala de la Iernut, aflată acum în portofoliul Electrocentrale Bucureşti, în contul unei datorii de circa 400 de milioane de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite