Petrom forţează statul să cumpere Arpechim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul vrea să preia rafinăria Arpechim, pe care Petrom a anunţat că o va închide încă din acest an, deşi iniţial îşi propusese să renunţe definitiv la ea în 2012. Dacă Arpechim va fi închisă, combinatul petrochimic Oltchim va fi nevoit să importe cea mai mare parte a materiilor prime, la costuri mai mari.

Autorităţile statului vor să înceapă negocierile cu Petrom pentru achiziţia rafinăriei Arpechim, pe care Petrom a decis să o închidă definitiv încă din acest an.

Citiţi şi Petrom îşi ia adio de la rafinăria Arpechim.

„S-a făcut o analiză de către factorii politici locali şi s-a ajuns la concluzia că este bine să solicităm Petrom să oprească operaţiunea de dezmembrare a Arpechim. Statul şi-a propus intrarea de urgenţă în negocieri pentru achiziţia rafinăriei prin intermediul Oltchim. Este o problemă de zile până când vom veni cu un plan privind următorii paşi", a declarat Victor Cazana, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI).

De ce are nevoie statul de Arpechim?

Rafinăria este principalul furnizor de materii prime pentru instalaţiile de petrochimie de pe platforma din Piteşti, care, la rândul său, livrează materialele necesare pentru producţia Oltchim, companie aflată în portofoliul Ministerului Economiei.

„Oltchim depinde de rafinărie, pentru că de acolo se pot asigura materiile prime pentru divizia de petrochimie. Altfel ar trebui să le cumpărăm de la Petromidia sau să le aducem din import, ceea ce ne-ar creşte costurile logistice cu 25 milioane de euro pe an", ne-a declarat Constantin Roibu, directorul general al Oltchim.

Instalațiile de petrochimie din cadrul complexului Arpechim au fost închise în 2008 și achizionate ulterior, la finele anului 2009, de către Oltchim, dar nu funcţioneză nici în prezent, întrucât Oltchim nu a avut banii necesari pentru repornirea lor. Acesta este şi motivul pentru care, de patru ani, combinatul funcţionează la 40% din capacitate şi generează pierderi.

Cum a ajuns statul să se roage de Petrom

Prin urmare, achiziţia Arpechim de către Oltchim este vitală pentru viitorul combinatului petrochimic, iar Petrom ştie asta. OMV, proprietarul Petrom, anunţase în toamnă că va închide definitiv rafinăria abia în 2012, dacă nu găseşte un cumpărător. „Nu suntem presaţi de timp", preciza Wolfgang Ruttenstorfer, CEO al OMV la acea dată. Însă decizia a venit, surprinzător, în martie 2011. Aşa a ajuns statul să se roage de Petrom să nu înceapă procesul de dezmembrare a instalaţiilor.

O mare problemă pe care o are acum Oltchim este lipsa banilor necesari pentru achiziţia rafinăriei, în condiţiile în care combinatul are nevoie de 50-100 de milioane de euro doar pentru a ajunge la rentabilitate.

Potrivit unor surse din Ministerul Economiei, reprezentanţii statului susţin că Petrom ar trebui să vândă rafinăria pentru o sumă simbolică, „de fier vechi". Aceasta având în vedere că în 2008 compania a constituit provizioane de 559 de milioane de lei pentru Arpechim, care i-au diminuat profitul, prin urmare a prejudiciat statul cu partea sa din câştig.

„Nu ştiu să se fi vehiculat vreo sumă pentru această tranzacţie, pentru că negocierile nu au început încă", susţine Roibu, în timp ce şeful OPSPI spune că „Arpechim este un subiect delicat. A spune de câţi bani este nevoie înseamnă a rupe negocierile. Probabil că Petrom aşteaptă o anumită sumă de bani".

„Pregătim în prezent un memorandum pentru a analiza în Guvern întreaga situaţie", au mai precizat sursele ministeriale, adăugând că rafinăria este într-o stare bună şi poate fi repornită în două săptămâni, iar investiţiile de mediu nu ar depăşi 1,5 milioane de euro.

Arpechim este scoasă la vânzare de la finele anului 2009, din cauza costurilor mari de operare şi a supracapacităţii de pe piaţa de rafinare, şi a funcţionat anul trecut doar trei luni, Petrom economisind astfel peste 50 de milioane de euro.

Privatizarea Oltchim mai trebuie să aştepte

Ministerul Economiei a demarat acum două luni procedurile de selecţie a consultantului pentru privatizarea Oltchim, proces care va avea loc în prima parte a anului 2012.

Însă Victor Cazana, şeful OPSPI, susţine că această mutare nu este deloc oportună, deoarece combinatul are în prezent o capitalizare extrem de redusă. În opinia sa, situaţia va fi remediată prin conversia creanţei deţinute de AVAS la Oltchim, în valoare de 140 de milioane de euro, în acţiuni ale statului, măsură care încă este în analiza Comisiei Europene.

Cât durează dezmembrarea Arpechim

Procesul efectiv de închidere a rafinăriei va dura cel putin şase luni, iar costurile totale vor depinde de obligaţiile stabilite de Agenţia Regională de Protecţie a Mediului, ne-au precizat reprezentanţii Petrom. Pachetele sociale compensatorii vor totaliza 10 milioane de euro, pentru cei aproape 700 de salariaţi ai rafinăriei care vor fi disponibilizaţi.

Oficialii companiei petroliere nu au comentat pe marginea intenţiei statului de a cumpăra rafinăria.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite