Mariana Gheorghe, CEO Petrom: "Guvernul nu respectă legile europene"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petrom vrea să ceară Comisiei Europene declanşarea procedurii de infringement împotriva României, după ce Guvernul a obligat compania să importe gaze pentru prima dată în istorie. Petrom ar fi de acord să livreze doar gaze din producţie internă către consumatorii vulnerabili, după liberalizarea totală a pieţei.

Problema discrepanţei uriaşe dintre preţul gazelor de producţie internă şi cel de import continuă să joace feste chiar şi pentru cea mai mare companie românească, Petrom. Odată cu planificarea realizării unei noi centrale-gigant pentru piaţa din România, cum este cea de la Brazi de 860 de MW (mai mare decât un reactor nuclear de la Cernavodă), Petrom a vrut să întoarcă în favoarea sa faptul că preţul gazelor domestice a rămas la un nivel extrem de redus, respectiv 40% din preţul de import, şi să folosească doar gaze ieftine pentru a produce electricitate în această centrală.

Citiţi şi

Petrom începe în primăvară testele la centrala electrică de la Brazi - prima termocentrală privată din România.

Deşi Legea gazelor spune negru pe alb că toţi consumatorii din România trebuie să utilizeze acelaşi coş de gaze import-intern, Petrom nu a importat până acum niciun centimetru cub, folosindu-se de o lacună legislativă. Aceasta pentru că, potrivit aceleiaşi legi, Petrom spune că toate diviziile sale pot fi puncte de lucru, iar consumul acestora poate fi considerat „consum propriu tehnologic".

Luaţi prin surprindere

Însă un ordin comun al Ministerului Economiei, ANRE şi ANRM, publicat în Monitorul Oficial în ianuarie, obligă compania să-şi formeze un coş de gaze, la fel ca toţi ceilalţi consumatori din piaţă, pentru orice activitate care nu este legată de operaţiunile petroliere.

„Acest ordin a apărut total surprinzător, fără niciun fel de respectare a procedurilor legale, fără niciun fel de consultare publică. Nu vreau să acuz pe nimeni, fiecare face ceea ce crede că este necesar, însă noi considerăm că nu are justificare legală şi trebuie să îl contestăm", a declarat Mariana Gheorghe, CEO al Petrom, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul".

Totuşi, Petrom a fost nevoită să se conformeze şi să facă dovada unor importuri de gaze începând cu luna februarie, altfel Transgaz ar fi sistat livrările. „Încercăm să rezistăm unor tentaţii de a nu aplica legile şi ordinele care credem noi că nu sunt justificate şi avem un principiu foarte sănătos, corporatist, şi anume că legile se respectă, iar contestaţiile le faci pe căi legale", a arătat oficialul Petrom, susţinând că acest ordin încalcă atât legislaţia internă, cât şi directivele europene privind libera circulaţie a mărfurilor în UE.

„Ordinul prevede că gazul din ţară trebuie dedicat consumului local. În UE, opţiunile oricărui producător trebuie să fie libere, adică livrezi pe principii comerciale acolo unde obţii termenii cei mai buni. Cu alte cuvinte, dacă ar fi mai avantajos să exportăm, am exporta şi nu am pune gazul pe piaţa locală", susţine Gheorghe.

De ce vrea UE interconectări

Ea a arătat că, în plus, Comisia Europeană pune un foarte mare preţ pe schimburile intracomunitare de produse energetice, tocmai în ideea în care, în trecut, lipsa unei pieţe comune nu a putut contracara crizele de resurse, precum cea a gazelor ruseşti din iarna 2009.

Întrebată dacă va cere Comisiei Europene declanşarea procedurii de infringement împotriva României pentru încălcarea acestor directive europene, reprezentanta Petrom a arătat: „Dacă vom considera că este singura cale prin care putem să aducem România să respecte legile şi principiile europene, probabil că vom apela şi la asta. Eu cred însă în puterea dialogului şi în raţiune. În final, raţiunea economică este cea care trebuie să prevaleze".

Oficialii Petrom au precizat că, în acest an, importul de gaze nu îi va afecta foarte mult, însă diferenţa mare de preţ se va simţi odată cu punerea în funcţiune la capacitate maximă a centralei de la Brazi, spre finele anului. Centrala va utiliza circa un miliard de metri cubi de gaze, iar, spre comparaţie, consumul naţional de anul trecut a fost de 13,8 miliarde de metri cubi.

În ceea ce priveşte liberalizarea pieţei gazelor, asumată de Guvern la cererea FMI, oficialul Petrom a arătat că acest lucru presupune o majorare graduală a preţurilor, cu protecţia consumatorilor vulnerabili. „Este o cerinţă a pieţei libere, prevăzută în directivele europene. În al doilea rând, un produs care este subvenţionat în realizarea activităţilor economice nu duce la creşterea competitivităţii. Cu alte cuvinte, dacă avem un preţ subvenţionat la gaze, niciun consumator nu are niciun stimulent în a face investiţii", a argumentat Mariana Gheorghe, arătând că România este pe locul 30 din 35 de ţări din Europa într-un top al competitivităţii.

Cum protejăm consumatorii

Ea a amintit că un exerciţiu de protejare a consumatorilor vulnerabili a mai fost făcut în 2008, când Petrom şi Romgaz au donat 172 de milioane de lei într-un fond destinat persoanelor cu venituri reduse. „Ce se poate face acum este o facilitate precum cea acordată consumatorilor eligibili, adică fie menţinerea preţului actual de coş, fie furnizarea la un preţ doar de producţie internă, fie o altă soluţie de acest gen", a mai spus oficialul Petrom.

De ce se teme CEO Petrom

Principalele provocări pe care le vede Mariana Gheorghe pentru acest an sunt relansarea economică, stabilitatea politică şi activitatea justiţiei. „Îngrijorarea mea privind perfectarea actului juridic este foarte mare. Sper într-o reformă", a spus ea.

Petrom în economia naţională

Petrom este cea mai mare companie românească şi cel mai mare investitor din domeniul energetic: 4,6 miliarde de lei în 2010 (24% din investiţiile publice ale României). În ultimii şase ani, investiţiile Petrom au totalizat 24,7 miliarde de lei. Taxele plătite de companie anul trecut au fost de 7,6 miliarde de lei, reprezentând 11% din veniturile la bugetul de stat. Compania produce 41% din consumul României de petrol şi 37% din cel de gaze, iar carburanţii vânduţi anul trecut au acoperit 42% din cererea României.

Profit-record pentru Petrom. Benzina se scumpeşte din nou

Preţul carburanţilor la pompă va creşte zilele următoare, din cauza faptului că turbulenţele din Libia au ridicat cotaţiile petrolului pe pieţele internaţionale, a arătat Mariana Gheorghe, ieri, într-o conferinţă de presă pentru prezentarea rezultatelor financiare.

„Evoluţia preţurilor la carburanţi depinde de două elemente principale: cotaţiile internaţionale ale petrolului şi fiscalitatea. Noi facem ajustări în funcţie de aceste elemente într-o manieră moderată, deci capturăm trendul, şi nu vârfurile. Există un grad de corelare foarte ridicat, dar vârfurile cotaţiilor nu au fost niciodată capturate la pompă în ultimii şase ani. Totuşi, ne aşteptăm la ajustări de preţuri zilele următoare", a declarat Mariana Gheorghe.

Cea mai recentă majorare a preţului de la pompă efectuată de Petrom a fost în 16 februarie, când motorina s-a scumpit cu şapte bani pe litru. Petrom estimează un preţ mediu al barilului de 80-100 de dolari pentru acest an. Ieri, violenţele din Libia au dus cotaţia barilului la peste 110 dolari. Mai mult, o bancă japoneză, Nomura Holdings, a lansat ipoteza că preţul petrolului ar putea ajunge la 220 de dolari, dacă Libia şi Algeria opresc livările.

image

Petrom a apelat la un instrument de acoperire a riscului privind preţul petrolului, ce asigură, pentru o parte a producţiei, un nivel al preţului Brent de aproximativ 97 de dolari pe baril până la sfârşitul acestui an.

Dividende după doi ani

Grupul Petrom a finalizat anul 2010 cu un profit net de 2,19 miliarde de lei, mai mare cu 163% decât în 2009, ca urmare a majorării preţului petrolului şi a îmbunătăţirii activităţilor de rafinare şi de marketing, potrivit raportului publicat ieri de companie. Acesta este cel mai mare câştig net anual din istoria companiei, depăşindu-l pe cel din 2006, care a fost de 2,06 miliarde de lei.

„Având în vedere poziţia financiară şi rezultatele preliminare foarte bune pentru 2010, luăm în consideraţie propunerea către AGA din aprilie 2011 de a acorda dividende", a mai spus oficialul Petrom. Ultimele dividende acordate de Petrom au fost cele aferente anului financiar 2007. „Avem ca obiectiv să finalizăm în acest an restructurarea de masă (a angajaţilor - n.r.), ceea ce nu înseamnă că în anii următori numărul acestora nu va mai fi redus, ca urmare a investiţilor în retehnologizări şi modernizări ale instalaţiilor şi activităţilor", a afirmat Gheorghe.

Consumul de carburanţi şi-a continuat declinul

Vânzările de carburanţi în benzinăriile Petrom au scăzut cu 5%, la fel ca şi pentru întreaga piaţă. „Piaţa produselor din rafinare se preconizează că îşi va reveni într-o oarecare măsură pe parcursul anului 2011. Ne aşteptăm ca piaţa de carburanţi din România să fie relativ stabilă, reflectând evoluţia economiei", mai arată oficialii companiei Petrom.

Ei au precizat că majorarea capitalului social cu până la 600 de milioane de euro ar putea fi amânată pentru anul viitor, iar o decizie în acest sens va fi luată până la Adunarea Generală a Acţionarilor din aprilie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite