Petroliştii au ieftinit carburanţii. Celebrul "cent pe litru" a fost eliminat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petrom şi Rompetrol au redus preţul carburanţilor, după ce Ministerul Economiei i-a anunţat că celebra taxă de un cent pe litru a fost eliminată. Astfel, Rompetrol a ieftinit benzina şi motorina cu trei bani pe litru, iar Petrom a redus preţul la pompă cu patru bani.

Această taxă, plătită de petrolişti de mai bine de zece ani, a fost destinată alimentării unui fond special înfiinţat pentru recuperarea datoriilor fostei Companii Române a Petrolului. Însă banii colectaţi au acoperit datoria încă din toamnă, iar Ministerul Finanţelor a iniţiat în urmă cu o săptămână un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru eliminarea taxei.

Citiţi şi Cum ar putea scădea preţul carburanţilor

Surse din companiile petroliere ne-au declarat că procedura de eliminare a taxei pe litru este înconjurată de un haos total. Ministerul Economiei le-a cerut, vinerea trecută, să sisteze plăţile către fondul special şi să elimine taxa din preţul de la pompă, deşi această solicitare trebuia să vină în mod normal de la Ministerul Finanţelor.

Mai mult, Guvernul nu a aprobat oficial eliminarea acestei taxe.

„Noi ne asumăm acum un risc. Nu am primit de la Finanţe nicio notificare oficială că nu mai trebuie să plătim centul, iar proiectul de ordonanţă care elimină taxa nu a fost aprobat", au spus sursele menţionate.

Potrivit adresei trimise de Ministerul Economiei către companiile petroliere la data de 21 ianuarie 2011, „echivalentul sumei de 0,01 dolari SUA pe litru nu trebuie să se mai reflecte în preţul de livrare al benzinei şi motorinei".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite