Patru bancheri români, acuzaţi de manipularea Bursei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Horia Ciorcilă, şeful Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, şi alţi trei bancheri au fost daţi în judecată pentru că ar fi obţinut ilegal un profit de 200.000 de lei din tranzacţii cu acţiunile băncii.  Horia Ciorcilă se disculpă şi spune că-şi va dovedi nevinovăţia, în timp ce BNR aşteaptă sentinţa pentru a se pronunţa, dar îi linişteşte pe clienţi că banca este una solidă.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania (BT), Horia Ciorcilă, alături de alţi trei bancheri, a fost trimis în judecată, ieri, pentru manipularea pieţei de capital. Ei sunt acuzaţi în legătură cu modul de tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a titlurilor Banca Transilvania (simbol TLV), din care s-ar fi obţinut un profit ilicit de aproximativ 200.000 de lei.

Citeşte şi:
Drama bancherului de la caransebes acuzat de falsuri

În afară de Horia Ciorcilă, în faţa instanţei vor ajunge şi Claudiu Eugen Iuliu Silaghi, fost vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, Georgios Christofourou, director general al Bank Of Cyprus - Public Company Limited - Sucursala România, Anastasios Isaakidis, angajat al Bank Of Cyprus - Public Company Limited - Sucursala România, precum şi Mirela Silaghi, Dorina Mărioara Cojocaru, Sergiu Dan Dascăl şi Radu Codruţ Jurcovan.

Horia Ciorcilă a luat la cunoştinţă informaţii rivilegiate referitoare la intenţia Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, Cipru de a achiziţiona un pachet semnificativ de acţiuni Banca Transilvania, potrivit procurorilor DIICOT. Ulterior, la 7 decembrie 2009, Ciorcilă a folosit informaţia privilegiată şi a vândut în cadrul a două tranzacţii, prin intermediul societăţii off-shore Dodworth Limited cu sediul în Cipru (controlată personal), un număr total de 8.918.671 titluri TLV, în valoare totală de aproximativ 21,4 milioane de lei, cumpărătorului Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, Cipru.

Ciorcilă: Acuzaţia este nefondată

Horia Ciorcilă susţine că acuzaţia de manipulare a Bursei este complet nefondată şi că îşi va dovedi nevinovăţia. „Nu am făcut nimic ilegal, nimic care să contravină legislaţiei în domeniu şi voi acţiona pe toate căile legale pentru a dovedi acest lucru", a declarat Ciorcilă, potrivit Mediafax.

BNR merge pe prezumţia de nevinovăţie

Consiliul de Administraţie al băncii arată în­tr-un comunicat că nu are la cunoştinţă de nicio acţiune rău intenţionată a vreunuia din membrii săi.

Reprezentanţii Băncii Naţionale a României susţin că acuzaţii beneficiază de prezumţia de nevinovăţie până la declararea unei sentinţe. Mai mult, aceştia au subliniat că în acest caz nu este implicat nimeni din personalul executiv, ci numai acţionari. „Este încă o dovadă că învinuirile aduse de Parchet au, aşa cum de altfel se precizează expres în document, legătură numai cu acţiunile şi nu cu activitatea băncii", a explicat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, potrivit Mediafax.

Vasilescu a dat asigurări că banca este solidă, iar clienţii pot avea aceeaşi încredere în instituţie.Imediat după anunţul privind trimiterea în judecată a lui Horia Ciorcilă, acţiunile TLV au fost suspendate de la tranzacţionare. La ora suspendării, 12:32, titlurile băncii se tranzacţionau la un preţ de 1,32 lei/acţiune, în scădere cu 6,38%. Ulterior, la 15:05, titlurile au revenit la tranzacţionare şi au încheiat şedinţa la 1,36 lei/acţiune, în scădere cu 3,55%.

Banca Transilvania este listată la Bursa de la Bucureşti din 1997 cu un număr de 1,086 de miliarde de acţiuni, în valoare de 1,086 de miliarde de lei. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare deţine 14,61% din capitalul băncii, diferenţa de 85,39% din titluri aparţinând altor acţionari.

SECHESTRU

Procurorii DIICOT au pus sechestru pe bunuri mobile şi imobile ale celor trimişi în judecată, în valoare de 13,5 milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite