Patriciu: KazMunaiGaz avea dreptul, conform legii, să convertească datoria în acţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Dinu Patriciu spune că a plătit datoriile către stat la momentul vânzării Rompetrol către KazMunaiGaz, iar valoarea a fost scăzută din preţul de achiziţie. În plus, potrivit legii promulgate, KazMunaiGaz avea dreptul să convertească datoria în acţiuni.

„Am plătit datoriile la momentul vânzării Rompetrol. Am preluat o datorie de 108 milioane de euro, prevăzută în caietul de sarcini pentru privatizarea companiei, dar, de fapt, erau 285 de milioane de euro”, a precizat omul de afaceri, prezent în cadrul unei conferinţe de presă organizată cu ocazia lansării unităţilor Mic.ro mobile.

El mai spune că statul a fost cel care a promulgat ordonanţa care prevede convertirea datoriei către buget în acţiuni. "Datoriile astea n-au existat niciodată. Au fost datoriile statului către el însuşi, dinainte de privatizare. Nu le-am asumat", a spus Patriciu.

Kazahii vor înapoi acţiunile Rompetrol

KazMunaiGaz vrea să răscumpere pachetul de 44,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare, pe care tocmai l-a cedat statului român prin nerăscumpărarea tuturor obligaţiunilor. Ministerul Finanţelor nu recunoaşte aceste acţiuni ca fiind în patrimoniul său, întrucât consideră că obligaţiunile trebuiau răscumpărate integral.

Aşa cum era de aşteptat în urma sechestrului asigurător instituit de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) asupra unor active ale Petromidia, conflictul dintre Rompetrol şi reprezentanţii statului s-a acutizat după scadenţa obligaţiunilor în care au fost transformate datoriile istorice ale rafinăriei.

Citeşte mai departe Kazahii vor înapoi acţiunile Rompetrol

"Euro e o monedă falsă"

Omul de afaceri Dinu Patriciu consideră că euro este o monedă falsă şi extrem de volatilă, ţinută în mod artificial la valoarea din prezent de către Banca Naţională a României, iar oamenii de afaceri cumpără materia primă în dolari.

"Faptul că Banca Naţională ţine în mod fals cursul e greşit. Estimez la mai mult de 4,7-4,8 lei cursul de schimb pentru un euro", a răspuns Patriciu, întrebat dacă menţine o estimare a sa mai veche că euro va ajunge la 4,7 lei la sfârşitul anului.

El a adăugat că euro este o monedă falsă şi extrem de volatilă, pe care nu te poţi baza. "Toate materiile prime le cumpărăm în dolari", a mai spus omul de afaceri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite