Kazahii vor înapoi acţiunile Rompetrol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

KazMunaiGaz vrea să răscumpere pachetul de 44,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare, pe care tocmai l-a cedat statului român prin nerăscumpărarea tuturor obligaţiunilor. Ministerul Finanţelor nu recunoaşte aceste acţiuni ca fiind în patrimoniul său, întrucât consideră că obligaţiunile trebuiau răscumpărate integral.

Aşa cum era de aşteptat în urma sechestrului asigurător instituit de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) asupra unor active ale Petromidia, conflictul dintre Rompetrol şi reprezentanţii statului s-a acutizat după scadenţa obligaţiunilor în care au fost transformate datoriile istorice ale rafinăriei.

Grupul Rompetrol, controlat integral de kazahii de la KazMunaiGaz, a plătit 54 de milioane de euro din datoria istorică de 570 de milioane de euro a Rompetrol Rafinare către statul român , transformată în obligaţiuni în anul 2003.

Restul obligaţiunilor, reprezentând 44,69% din Rompetrol Rafinare, au fost convertite în acţiuni în beneficiul statului, printr-o hotărâre a Adunării Generale a Acţionarilor din 30 septembrie 2010, data scadentă pentru răscumpărarea obligaţiunilor.

Oficialii kazahi, la Bucureşti

După ce au anunţat că nu au bani să răscumpere toate obligaţiunile, oficialii KazMunaiGaz vor acum să recurgă la dreptul de preempţiune şi să cumpere din nou acţiunile care i-au revenit statului, sperând, evident, la un preţ mai mic decât cel la care s-a făcut conversia, respectiv 0,1118 lei/acţiune. La bursă, cotaţia unui titlu Rompetrol Rafinare era, ieri, la jumătate, adică 0,0601 lei.

Potrivit lui Dmitry Grigoryev, directorul financiar al Grupului Rompetrol, oficiali ai statului kazah vor veni la Bucureşti în următoarele săptămâni pentru a negocia cu reprezentanţii statului român răscumpărarea pachetului de 44,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare.

Reprezentanţii celor două ţări ar putea forma o echipă de negocieri, care să găsească o soluţie în urmatoarele două luni cu privire la modul de răscumpărare a acţiunilor de la statul român, a mai spus responsabilul Rompetrol, adăugând că această problemă se transformă deja într-un dialog între cele două state.

Statul român nu recunoaşte acţiunile

Contactat de „Adevărul", preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat că statul român nu recunoaşte aceste acţiuni ca fiind în patrimoniu său, întrucât conversia obligaţiunilor în acţiuni din 30 septembrie este ilegală.

„Ei (Grupul Rompetrol - n.r.) au încălcat legea, din acest motiv nu putem intra în niciun fel de negociere cu ei. Nu avem mandat pentru asemenea negociere", a spus Blejnar, întrebat dacă va fi de acord să înceapă discuţiile cu kazahii pentru ca aceştia să răscumpere acţiunile.

„În termenul prevăzut de lege, vom cere în instanţă anularea hotărârii AGA (din 30 septembrie - n.r.). Ei nu aveau posibilitatea să plătească doar o parte din această datorie. Aveau doar două variante, să răscumpere tot sau să convertească tot", a mai spus şeful ANAF.

Vlădescu a dat dreptate companiei

În iunie, ministrul Finanţelor de atunci, Sebastian Vlădescu, admitea faptul că Rompetrol poate răscumpăra doar o parte din obligaţiuni. „Potrivit legii, ce nu se plăteşte se converteşte în acţiuni. Nu sunt de acord, dar asta spune legea", arătase Vlădescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite