Partenerii statului, aleşi pe sprâceană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viitoarea Lege a parteneriatului public-privat impune reguli stricte pentru investitorii privaţi care vor să se alieze cu autorităţile publice. Numai autoritatea publică poate iniţia parteneriate, iar la retragerea unilaterală a partenerului privat, acesta pierde toată investiţia făcută până la plecare.

Investitorul particular poate să şi închirieze diverse bunuri sau servicii, în cadrul contractelor cu statul, potrivit proiectului Legii privind parteneriatele încheiate între sectoarele public şi privat. Proiectul, aflat acum în „proceduri de urgenţă" la Senat, a fost dezbătut cu patronatele, la finele săptămânii trecute, şi urmează să fie adoptat până la finele actualei sesiuni parlamentare.

Mai citeşte şi:

Ungurii ne-au mai dat o lecţie: Autostrada M43 a fost construită în doi ani

Regulile generale obligatorii care vor fi luate în considerare pe tot parcursul etapelor de iniţiere, negociere şi finalizare a unui contract de parteneriat public-privat sunt:


- Părţile colaborează în mod obligatoriu în baza unor rapoturi contractuale;
- Diviziunea responsabilităţilor, a valorii de finanţare şi a riscurilor sunt convenite prin contract;
- Atât partenerul public cât şi cel privat îşi păstrează identitatea şi responsabilitatea proprie, pe tot parcursul derulării contractului;
- Investiţia privată nu se evidenţiază la capitolul cheltuieli curente din cadrul bugetului de stat sau local al instituţiei publice implicate în proiect. Aceste cheltuieli sunt evidenţiate sub forma de cheltuieli extrabugetare;
- Activele implicate în proiect sunt clasificate ca non-active şi nu vor fi înregistrate în balanţa autorităţii publice implicate;
- Contractarea serviciilor de valoare mare (peste 200.000 de euro) se va face cu respectarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2006, ale Legii concurenţei nr. 21/1996, republicată, şi ale Legii nr. 11/1991 privind combaterea concurenţei neloiale;
- Un contract de parteneriat public-privat se referă numai la singur proiect, care defineşte un singur obiectiv public.

În situaţia în care valoarea estimată a proiectului public-privat depăşeşte echivalentul în lei a 200.000 euro, autoritatea va contracta în mod obligatoriu servicii de consultanţă de specialitate care să asigure asistenţa în toate fazele proiectului.

Aceeaşi regulă va fi respectată şi dacă proiectul va fi finanţat ori subvenţionat în mod direct, în proporţie de mai mult de 50%, de către o autoritate publică.

Termene minime de derulare

Termenele dintre etapele de definire ale proiectului de parteneriat public-privat până la data semnării contractului nu pot fi mai mici de 22 de zile lucrătoare.

Termenul se calculează ca interval de la data publicării anunţului de intenţie şi până la primirea şi înregistrarea plicurilor ce conţin scrisorile de intenţie elaborate de investitorii privaţi interesaţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite