Oltchim a transmis o ofertă pentru a cumpăra rafinăria Arpechim de la Petrom

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Combinatul petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a transmis companiei petroliere Petrom o ofertă de achiziţie a rafinăriei Arpechim şi a cerut închirierea ei pe perioada derulării negocierilor.

Oferta a fost transmisă ieri, 25 mai 2011, potrivit unui raport al Oltchim către Bursa de Valori Bucureşti.

"Pe durata negocierilor până la transferul de proprietate a instalaţiilor, S.C. Oltchim S.A. a solicitat încheierea unui contract de închiriere a instalaţiilor rafinăriei în temeiul căruia Oltchim să poată începe operarea acestora în cel mai scurt timp posibil", se mai arată în raport.

La finele lunii martie, Petrom a anunţat că va închide definitiv rafinăria Arpechim Piteşti, din cauza supracapacităţii de pe piaţa de rafinare a ţiţeiului, ca urmare a scăderii consumului de carburanţi pe piaţa locală. Arpechim a funcţionat doar trei luni anul trecut.

Acest demers are în vedere consolidarea integrării fluxurilor tehnologice şi creşterea gradului de rentabiliite a companiei. Reamintim că începand cu luna noiembrie 2008, Oltchim funcţionează la capacitate redusă din cauza opririi activităţii de petrochimie. În acest context, a fost necesar ca
societatea să achizitioneze instalaţiile aferente activităţii de petrochimie de la Arpechim Piteşti, operaţiune finalizată în ianuarie 2010", au mai spus oficialii Oltchim.

Achiziţia rafinăriei de către Oltchim a fost aprobată de Guvern într-un memorandum, în urmă cu două săptămâni.

"Am făcut un calcul pentru materiile prime pe care le luam înainte din rafinărie, iar acum trebuie să le aducem din afară. La o cifră de afaceri de 900 de milioane de euro, costurile totale ar creşte cu 6-7%", a declarat directorul general al Oltchim, Constantin Roibu, în urmă cu o săptămână, într-un interviu pentru "Adevărul".

Citiţi aici mai multe detalii pe această temă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite