Constantin Roibu, directorul general al Oltchim: Combinatul nu trebuie privatizat acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Combinatul petrochimic Oltchim ar trebui să funcţioneze la capacitate maximă şi să revină pe profit înainte de a fi privatizat, spune Constantin Roibu, directorul general al companiei. Deşi FMI a cerut vânzarea de urgenţă a Oltchim, statul nu ar obţine acum un preţ corect, susţine Roibu, într-un interviu pentru „Adevărul“.

Dacă ne uităm în jurul nostru, este imposibil să nu vedem ceva din plastic. Practic, orice ramură industrială foloseşte acest material, prin urmare este mai mult decât vital pentru dezvoltarea economică.

Puţini ştiu însă că de fapt acest plastic provine din produse petroliere şi că la noi în ţară singurul combinat care mai produce mase plastice a rămas Oltchim Râmnicu Vâlcea. Astfel că societatea a avut mereu cerere pentru produsele sale, atât din ţară, cât şi din afară, şi nu degeaba a fost numită „mândria Ceauşeştilor".

Compania a funcţionat foarte bine până în toamna anului 2008, când, în debutul crizei economice, Petrom a închis instalaţiile de petrochimie de la rafinăria Arpechim Piteşti, care furnizau majoritatea materiilor prime ale combinatului. Atunci au început şi problemele pentru Oltchim. A fost nevoit să funcţioneze de atunci la doar jumătate din capacitate şi a terminat pe pierderi ultimii patru ani.

În plus, de gâtul companiei atârnă o datorie către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) de 130 de milioane de euro, pe care statul, principalul acţionar al combinatului, încearcă să o transforme în acţiuni. Deşi acest proces trenează din 2008, Comisia Europeană nu a dat un verdict nici până acum.

Privatizarea - o idee mai veche

Astfel că FMI a inclus combinatul pe lista societăţilor monitorizate şi care trebuie privatizate de urgenţă, chiar în acest an. Directorul general al companiei, Constantin Roibu, a arătat, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul", că ideea privatizării nu este nouă, ci datează de anul trecut, când ministrul de atunci al Economiei, Adriean Videanu, s-a angajat în faţa Comisiei Europene să vândă participaţia de 54,8% a statului imediat ce se vor implementa măsurile care au fost notificate la Bruxelles: conversia datoriei în acţiuni şi implementarea programului de retehnologizare a instalaţiilor de petrochimie, atât cele de la Râmnicu Vâlcea, cât şi cele de la Piteşti.

 „În momentul de faţă, pe agenda FMI există ca punct de negociere sau ca punct impus statului privatizarea Oltchim cu prioritate. Însă atât pentru societate, cât şi pentru statul român şi pentru viitorul proprietar, este benefic ca mai întâi să fie finalizată conversia creanţei AVAS în acţiuni. De asemenea, sunt furnizori sau creditori privaţi care au posibilitatea la rândul lor să-şi transforme o parte din creanţe în acţiuni, în felul acesta ajutând foarte mult societatea să-şi reducă gradul de îndatorare şi implicit să devină bancabilă", a explicat Roibu.

Se aşteaptă răspunsul de la Bruxelles

Oltchim a achiziţionat la începutul anului trecut instalaţiile de petrochimie ale Arpechim, iar prima dintre ele, cea de propan şi propilenă, va fi pornită la finele acestei luni. Însă combinatul are nevoie de credite de 100 de milioane de euro pentru capitalul de lucru necesar unui ciclu întreg de producţie de două luni. Abia atunci combinatul ar funcţiona la capacitate maximă, ar reveni pe profit şi ar fi apreciat la adevărata lui valoare în cadrul unui proces de privatizare.

„Odată ce devine bancabilă, societatea poate să aibă acces la finanţări şi poate să funcţioneze la capacitate, cu toate instalaţiile, în acel moment crescându-i valoarea pe bursă", a continuat directorul  general al combinatului.

Potrivit lui Roibu, compania a răspuns la toate întrebările Comisiei Europene pe tema conversiei creanţei în acţiuni, iar un verdict ar trebui să vină cât mai repede, deşi oficialii de la Bruxelles nu au un termen în care trebuie să dea răspunsul.

De ce s-a tergiversat atâţia ani acest caz? „Explicaţia este una singură: din cauza presiunilor făcute de acţionarul minoritar ostil PCC (care deţine 13% din acţiuni - n.r.), care a depus tot felul de plângeri şi de reclamaţii la Comisie, în ideea de a împiedica Executivul european să ia o decizie şi de a reduce valoarea combinatului, pentru a-l cumpăra la un preţ cât mai mic", a precizat Roibu.

Privatizarea Oltchim în acest an - dificilă

Printre ultimele declaraţii ale celor de la FMI s-a strecurat şi ideea că Oltchim ar putea fi lichidată, dacă nu va fi privatizată în acest an. „Părerea mea este că nu poţi să forţezi nota şi să ceri privatizarea într-un termen atât de scurt. Este foarte dificil ca societatea să fie privatizată până la finele anului. Ministerul doreşte să angajeze un consultant care să stabilească o strategie conform căreia să se facă privatizarea, dar în prezent nu este finalizat caietul de sarcini pentru angajarea consultantului. Deci va fi dificil, dar poate că nu este imposibil", consideră Roibu.

El a mai spus că mai multe fonduri de investiţii şi-au manifestat interesul pentru plasamente în industria chimică şi petrochimică din România, iar, în condiţiile în care Oltchim este singura societate de acest tip din ţară, interesul este destul de ridicat, iar privatizarea nu trebuie făcută neapărat cu un investitor strategic. Chiar şi ieri, mai multe tranzacţii au urcat acţiunile companiei cu 15%. Din februarie până în prezent, valoarea acţiunilor Oltchim a crescut de peste trei ori.

Costuri mai mari fără rafinăria Arpechim

Petrom a anunţat că va închide definitiv rafinăria Arpechim în următoarele luni, iar Ministerul Economiei vrea să o cumpere prin intermediul Oltchim. „Aşteptăm aprobarea acţionarului majoritar pentru a rezolva această problemă. S-a discutat şi se discută. Am făcut un calcul pentru materiile prime pe care le luam înainte din rafinărie, iar acum trebuie să le aducem din afară. La o cifră de afaceri de 900 de milioane de euro, costurile totale ar creşte cu 6-7%", a mai spus oficialul Oltchim.

Pe de altă parte, piaţa produselor petrochimice este în creştere, la fel şi preţurile. „Sunt produse pentru care cererea este aproape dublă faţă de anul trecut, dar din păcate nu putem să producem atât de mult pentru că suntem limitaţi de lipsa materiilor prime", a adăugat el.

Oltchim exportă 80% din producţie în UE, Europa de Est, Turcia, Orientul Mijlociu şi Africa.

În primul trimestru al acestui an, compania şi-a redus pierderile de 20 de ori comparativ cu acelaşi interval al anului trecut, până la 2,65 milioane de lei. În acelaşi timp, cifra de afaceri a fost de 465 de milioane de lei, faţă de nivelul de 240 de milioane de lei atins în primele trei luni din 2010.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite