O comisie secretă face jocurile pe Wall Street

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nouă executivi din principalele bănci din lume se întâlnesc o dată pe lună pentru a asigura dominaţia acestor instituţii. Societatea elitistă de pe Wall Street controlează piaţa derivatelor, una dintre cele mai profitabile şi, totodată, controversate arii financiare.

În cea de-a treia miercuri a fiecărei luni, în centrul Manhattanului se întruneşte o comisie secretă, ai cărei membri sunt executivi ai celor mai mari bănci din lume. Întâlnirile au un singur scop: asigurarea supremaţiei respectivelor instituţii bancare pe piaţa derivatelor, o afacere care valorează mii de miliarde de dolari, informează „The New York Times".

EI STABILESC PREŢURILE

Deciziile luate de această societate elitistă afectează preţurile finale ale bunurilor precum ţiţeiul sau cerealele. Derivatele sunt instrumente folosite de bănci pentru a evita riscul. Pe Wall Street, aceste operaţiuni sunt foarte importante.

Citiţi şi:

Băncile europene au luat banii americanilor

Valoarea tranzacţiilor şi profiturile rezultate în urma acestora sunt greu de determinat, însă surse din interior, citate de publicaţia americană, susţin că instituţiile bancare obţin anual profituri de miliarde de dolari din aceste operaţiuni. Suma ar fi cu siguranţă mai mică dacă ar exista mai multă transparenţă şi competitivitate pe această piaţa, arată cotidianul. Însă tocmai pe lipsa de transparenţă şi pe numărul restrâns de membri se bazează această societate pentru a-şi menţine supremaţia.

CU CÂT MAI PUŢINI, CU ATÂT MAI BINE

Bănci mari, precum Bank of New York Mellon, au încercat să intre în grup, însă au fost refuzate. Practic, în tranzacţiile cu derivate, băncile joacă rolul intermediarului. Ele pun în legătură un investitor care vrea să cumpere derivate cu o companie care le vinde. Cele două părţi nu sunt niciodată puse în contact.

Mai mult, banca îl informează pe cumpărător de preţul pe care trebuie să îl plătească, iar pe vânzător de preţul pe care îl va primi. Diferenţa dintre aceste două sume reprezintă comisionul băncii, a cărui valoare este cunoscută numai de instituţie.

Potrivit reportajului jurnaliştilor de la „New York Times", cei nouă executivi care fac parte din această comisie sunt Thomas J. Benison de la JP Morgan Chase & Company (SUA), James J. Hill de la Morgan Stanley (SUA), Athanassios Diplas de la Deutsche Bank (Germania),
Paul Hamill de la UBS (Elveţia), Paul Mitrokostas de la Barclays (Marea Britanie), Andy Hubbard de la Credit Suisse (Elveţia), Oliver Frankel de la Goldman Sachs, Ali Balali de la Bank of America (SUA), Biswarup Chatterjee de la Citigroup (SUA). Grupul este asociat unei case de decontare (ICE Trust) , instituţie foarte importantă în tranzacţiile cu derivate.

INSTRUMENT FOLOSIT DE ŢĂRI ŞI MARI COMPANII

Dimensiunea şi aria de activitate a pieţei derivatelor au crescut cu rapiditate în ultimele două decenii.

Fondurile de pensii folosesc derivate pentru a-şi proteja investiţiile, iar statele şi oraşele le folosesc pentru a-şi menţine costurile de împrumutare scăzute. Operatorii aerieni le folosesc pentru a asigura stabilitatea preţurilor combustibililor, iar marii producători alimentari le folosesc pentru a fixa preţurile bunurilor de consum precum carnea sau grâul. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite