Băncile europene au luat banii americanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezerva Federală, banca centrală a SUA, a acordat sute de miliarde de dolari giganţilor bancari europeni precum UBS, Barclays, Deutsche Bank şi RBS. Banca centrală a SUA a fost obligată să prezinte documentele privind împrumuturile de urgenţă acordate în perioada 2007-2009. Dezvăluirile i-au indignat pe americani.

Rezerva Federală (Fed) a publicat, marţi, documentele oficiale privind împrumuturile de urgenţă acordate în timpul crizei economice pentru a ajuta marile bănci şi companii să evite colapsul. Acestea acoperă 21.000 de tranzacţii, care s-au desfăşurat prin intermediul a cinci programe elaborate de Fed în acest sens. Valoarea totală a creditelor acordate prin aceste mecanisme se ridică la 3.300 de miliarde de dolari.

„BANCA CENTRALĂ A LUMII"?

Atât oficialii, cât şi americanii de rând sunt indignaţi de situaţie. „Vorbim de sume enorme care au mers către salvarea unor bănci străine", a declarat Bernard Sanders, guvernatorul statului Vermont. „A devenit Rezerva Federală banca centrală a lumii? Cred că este o întrebare care trebuie examinată", a adăugat acesta, citat de
Bloomberg.

Sanders este politicianul care a propus amendamentul care cerea dezvăluirea documentelor oficiale ale Rezervei Federale în cadrul legii Dodd-Frank, aprobată de Congresul american la sfârşitul lunii iulie.

Zeci de multinaţionale, instituţii financiare şi non-financiare importante au apelat la fondurile de urgenţă ale băncii centrale americane. Dintre acestea, băncile au folosit cel mai des această metodă de a se finanţa.

CINE S-A ÎMPRUMUTAT DE LA FED

Morgan Stanley (a doua banca de investiţii ca mărime din SUA) a apelat la astfel de împrumuturi de 212 ori în intervalul martie 2008 - martie 2009, iar Goldman Sachs de 84 de ori, informează „The Wall Street Journal".

Bank of America a folosit unul dintre programe (Primary Dealer Credit Facility) aproape în fiecare zi de tranzacţii între 18 septembrie 2008 şi 12 mai 2009, adică de peste 1.000 de ori.

Giganţii bancari europeni nu s-au lăsat mai prejos. Acestea au fost printre principalii beneficiari ai facilităţii, informează „Financial Times". UBS a luat în acest fel 74,5 miliarde de dolari, iar Barclays a contractat cel mai mare împrumut (47,9 miliarde de dolari) printr-un program care acorda credite într-un timp foarte scurt. BNP Paribas a împrumutat 41, 59 miliarde de dolari, iar Royal Bank of Scotland a contractat credite în valoare de 38,52 miliarde de dolari. Şi marile companii au avut nevoie de ajutor. Toyota, McDonalds's, Verizon, Harley-Davidson, General Electric au avut nevoie de împrumuturi de la Rezerva Federală. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite