Nivelul de trai în statele Uniunii Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România, alături de Bulgaria, a înregistrat în 2010 cel mai mic PIB pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, cu 55% sub media blocului comunitar. Nivelul de trai din România şi Bulgaria a scăzut în 2010, PIB pe cap de locuitor îndepărtându-se şi mai mult de media Uniunii Europene.

INTERVIU Răzvan Orăşanu: „Avem un nivel de trai foarte scăzut pentru că se fură pe rupte”

Criza economică din Europa, însoţită de măsuri de austeritate - precum scăderea salariilor sau concedieri - şi de creşteri ale preţurilor, a afectat direct nivelul de trai al populaţiei din statele blocului comunitar. Totuşi, impactul s-a reflectat diferit în ţările din UE, astfel că discrepanţa privind nivelul de trai este tot mai mare. În timp ce ţările cu un Produs Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor mare au reuşit să-şi menţină poziţiile în top, ba chiar au crescut în raport cu media Uniunii, România şi Bulgaria, aflate în coada clasamentului, s-au îndepărtat şi mai mult de aceasta.

Cele două ţări au înregistrat şi în 2010 cel mai redus nivel de trai. În Bulgaria, PIB pe cap de locuitor, exprimat în standardele puterii de cumpărare, s-a ridicat anul trecut la doar 43% din media UE, potrivit estimărilor preliminare ale Eurostat. La mică distanţă, România îi surclasează pe vecinii de la sud, cu un PIB pe cap de locuitor mai mic cu 55% faţă de media blocului comunitar. În 2009, PIB pe cap de locuitor al României acoperea 46% din valoarea medie.

Luxemburg, polul bunăstării

Înrăutăţiri ale nivelului de trai comparativ au mai înregistrat în 2010 faţă de anul precedent Ungaria, Cehia, Slovenia, Grecia şi Spania. Primele poziţii ale clasamentului sunt ocupate de Luxemburg, cu un PIB pe cap de locuitor mai mare cu 183% faţă de media Uniunii Europene şi de Olanda, cu un plus de 34% faţă de mediană.

Luxemburg, o ţară cu o populaţie redusă, a reuşit prin dezvoltarea serviciilor, în special cele de natură financiară, să se desprindă de pluton şi să genereze un PIB pe cap de locuitor semnificativ mai mare faţă de celelalte state din Uniune. De un nivel de trai peste medie se bucură şi locuitorii din Danemarca, Irlanda şi Austria. Aceştia sunt urmaţi de cei din Suedia, Germania, Belgia şi Finlanda. Italia şi Spania, unde se află ample comunităţi de români, au cunoscut o înrăutăţire a PIB pe cap de locuitor şi s-au apropiat de media Uniunii. În acelaşi timp, Grecia, măcinată din plin de criza datoriilor şi de măsuri drastice de austeritate, a cunoscut o reducere a PIB pe cap de locuitor de la 94% din media UE în 2009 la 89% în 2010.

Nivel de trai scăzut în fostul bloc sovietic

Un nivel de trai mai scăzut decât în România şi în Bulgaria se înregistrează în rândul ţărilor din fostul bloc sovietic, dar care nu sunt membre ale Uniunii Europene. De exemplu, PIB pe cap de locuitor în Bosnia şi Herţegovina se ridica în 2010 la doar 30% din media UE, iar în Serbia şi Macedonia - la 35%.

Românii, mai săraci decât locuitorii din Botswana

Chiar dacă România este membră a Uniunii Europene, PIB pe cap de locuitor din ţara noastră este comparabil cu cel al ţărilor din lumea a treia. Potrivit clasamentului celor mai bogate ţări din lume, realizat de Global Finance, România se situează pe locul 68, cu un PIB pe cap de locuitor, ajustat în funcţie de paritatea puterii de cumpărare, de 12.131 de dolari în 2010. Ţări precum Botswana sau Gabon au avut un PIB pe cap de locuitor de peste 14.000 de dolari.

Vezi pe forbes.ro cat de saraca este Romania si cine traieste mai prost in UE

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite