VIDEO Moştenirea lui Steve Jobs: zece lecţii de viaţă de la geniul Apple

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acum, când anul 2011 se pregăteşte să tragă cortina, ne amintim de omul despre care am scris şi am citit atâtea în ultimele luni şi care a lăsat o amprentă remarcabilă asupra omenirii: Steve Jobs.

Viaţa lui a fost dominată de concepte puternice, precum ambiţie şi dorinţă de excelenţă şi perfecţiune. A fost un inovator care a refuzat să se lase în mâinile mediocrităţii.

Eşecul nu l-a înspăimântat, ci l-a împins mai departe. Şi-a asumat riscuri pe care doar un antreprenor desăvârşit le-ar aprecia la adevărata lor valoare.

Spiritul lui hippie şi optimismul l-au dus oriunde a vrut în viaţă. Nimic nu l-a putut detemina să renunţe.

Iată câteva dintre lecţiile pe care trebuie să le învăţăm de la Jobs, scrie publicaţia Wealth Wire:

Cunoaşte-te şi fii tu însuţi!

Eşti unic. Învaţă cât de puternic şi cât de slab eşti. Nu-ţi poţi atinge ţintele dacă nu ştii din ce fibră eşti făcut.

Nu aştepta!

Când Steve Jobs avea doar 12 ani, a avut iniţiativa de a-l căuta în cartea de telefon pe Bill Hewlett, fondatorul HP, pentru a-l întreba ce componente îi trebuie pentru a-şi construi propriul aparat de măsurat frecvenţele. Această atitudine întreprizătoare l-a caracterizat până în ultima zi.

Steve Jobs with iPhone

Fă greşeli şi învaţă din ele!

Perfecţiunea nu se atinge peste noapte. Vei face mereu greşeli, dar diferenţa vine din felul cum reacţionezi la ele. Fă greşeli, recunoaşte asta, învaţă din ele şi mergi mai departe!

Păstrează controlul!

Să fii orientat spre detalii te poate duce departe. Produsele Apple sunt cel mai bun exemplu al acestei filozofii. Se prea poate ca Jobs să fi fost un ciudat ca şi lider, însă această atitudine a dat roade. Pentru el, fiecare produs era o extensie a ceea ce era el.

jobs 2

Creează-ţi propria realitate!

Trăieşte viaţa care-ţi place. Dacă nu eşti mulţumit unde eşti, ce faci, cine eşti sau cu cine eşti, schimbă toate astea! Nimic nu este bătut în cuie. Ia atitudine şi fă ceva diferit.

Fii perseverent!

Jobs a reuşit să-şi determine angajaţii să facă lucruri imposibile. Cum aşa? O tehnică unică, poate chiar uşor manipulativă, de a cere unei persoane să facă un lucru poate aduce rezultate mai mult decât satisfăcătoare.

Fă ceva sclipitor, apoi fă ceva şi mai bun!

Nu face ceva bun şi atât. Nu fi satisfăcut cu asta. Fă ceva sclipitor şi apoi ceva şi mai bun. Dacă Jobs nu ar fi eşuat în carieră în trecut, poate că n-ar fi ajuns aici.

Viaţa lui Steve Jobs, „spusă“ de benzi desenate

Lasă uşa deschisă mereu!

Jobs nu a respins niciodată ideile şi sugestiile care aveau potenţial. A încercat toate abordările şi unghiurile pentru ca produsele sale să atingă perfecţiunea. Nu conta cum atinge excelenţa, voia doar să ajungă acolo.

Ia decizii înţelepte!

Liderii se prăbuşesc dacă nu sunt capabili să ia decizii grele în foarte scurt timp. Dacă te preocupi prea mult să fii plăcut şi iei decizii mai degrabă pentru a-ţi apăra renumele, probabil te vei vinde cu totul altora în foarte scurt timp.

Împărtăşeşte înţelepciunea!

Jobs s-a dedicat cu totul produselor sale. Dar după ce s-a îmbolnăvit, s-a reîntors către comunitate, oferind vorbe de duh şi sfaturi pentru o viaţă mai bună. A lăsat o moştenire de neuitat.

jobs 1 bun
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite