Păcăleala Mittal: ia curent ieftin şi dă afară mii de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Guvernul i-a dat energie ieftină pentru a păstra producţia şi locurile de muncă din România, combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi şi-a planificat pentru acest an să renunţe la peste 3.000 din cei 9.000 de angajaţi. Sindicatele se pregătesc de grevă şi acuză Executivul că a ajutat combinatul fără să-l oblige printr-un document oficial să păstreze salariaţii.

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi a primit pentru acest an energie de la Hidroelectrica la un preţ cu 25% sub media pieţei, printr-un contract încheiat pe bursa de energie. Ministrul Economiei, Ion Ariton, a motivat decizia de a facilita accesul combinatului la această energie ieftină prin faptul că ArcelorMittal Galaţi este un investitor important şi unul dintre cei mai mari consumatori de energie din ţară.

Citiţi şi Mittal a forţat mâna statului pentru a obţine energie ieftină

Scenariu apocaliptic la Arcelor Mittal Galaţi: 3.000 de oameni sunt ameninţaţi cu concedierea

Mai mult, Mihai David, fostul director general al Hidroelectrica, a declarat că ArcelorMittal şi-ar fi mutat producţia de la Galaţi într-un alt stat din Uniunea Europeană dacă nu ar fi primit electricitatea la acest preţ. Cu alte cuvinte, cei de la Mittal au şantajat statul român, pentru a primi o mână de ajutor.

Din nou greve şi proteste la Galaţi

În schimb, oficialii Mittal pregătesc, pentru acest an, un nou val de disponibilizări. „Este vorba de 3.000-4.000 de angajaţi, din totalul de peste 9.000. O parte dintre ei vor primi salarii compensatorii, iar restul lucrează în mai multe diviziuni din combinat care vor fi externalizate", ne-a precizat liderul sindical Gheorghe Tiber.

O altă problemă a angajaţilor este faptul că nu s-a ajuns la un consens privind contractul colectiv de muncă, ce ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 ianuarie. „Noi cerem majorări salariale care să acopere inflaţia pe ultimii doi ani, adică 15%, iar conducerea nu vrea să ne dea decât nişte bonusuri de 3%, pe care ni le-a promis de mai multe ori fără să ni le acorde. În 26 ianuarie expiră termenul până la care mai putem negocia, după care vom declanşa greve, proteste şi acţiuni în instanţă", a mai spus Tiber.

În opinia sa, combinatul nu va reuşi să crească producţia de la două milioane de tone de oţel în 2010 la trei milioane de tone în acest an, aşa cum şi-a propus, doar cu jumătate din angajaţi, ci va fi nevoit să închidă anumite capacităţi. „Guvernul nu le-a pus nicio condiţie celor din conducerea combinatului, atunci când a decis să le livreze energie ieftină. Le-a dat subvenţii mascate fără să se gândească mai departe, la locurile de muncă", a adăugat Tiber.

Contactaţi de „Adevărul", oficialii ArcelorMittal Galaţi au recunoscut că au în plan disponibilizări pentru acest an, dar nu au dorit să comenteze pe marginea numărului de oameni care ar urma să plece.

„În timpul celei de-a doua runde de negocieri pentru contractul colectiv de muncă pentru anul 2011, au fost discutate şi aspecte legate de situaţia pieţei. Reprezentanţii managementului au explicat că, alături de continuarea investiţiilor (în special cea de la Furnalul 5), este necesar să ne îmbunătăţim productivitatea şi flexibilitatea forţei de muncă. Am menţionat posibilitatea lansării unei scheme de plecări voluntare ale cărei condiţii vor fi prezentate partenerilor sociali în luna ianuarie 2011", a precizat Dorian Dumitrescu, directorul de comunicare al ArcelorMittal Galaţi.

Guvernul şi Mittal nu au semnat nimic

La rândul său, ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat pentru „Adevărul" că nu a existat niciun fel de înţelegere, nici scrisă, nici verbală, între minister şi combinatul siderurgic, prin care Mittal să-şi fi luat un angajament cu privire la păstrarea producţiei sau a numărului de angajaţi. „Pe noi nu ne-au anunţat că vor să facă disponibilizări. Este o decizie a unei companii private şi nu are nicio legătură cu contractul de achiziţie a energiei", a spus Ariton.

Comisia Europeană a monitorizat sectorul siderurgic din România până în toamna 2010, pentru că, la privatizarea Sidex (actualul ArcelorMittal Galaţi), Guvernul a şters datorii de un miliard de euro ale uzinei către stat. Comisia a avertizat că nivelul productivităţii este încă sub cel european şi a reproşat că numărul angajaţilor este prea mare.

Costuri mari la Galaţi

ArcelorMittal Galaţi are costuri de producţie mai mari decât alte combinate din UE. „Este mai ieftin să produci oţel în vestul Europei şi să-l vinzi în Turcia, decât să-l produci în România pentru aceeaşi piaţă", spunea primăvara trecută Thierry Le Gall, CEO al companiei, într-un interviu pentru „Adevărul".

Unde se duce energia ieftină

Ziarul „Adevărul" a arătat, în ediţia de marţi, că o parte din energia ieftină cumpărată de Mittal de la Hidroelectrica ajunge la furnizorul de stat Electrica, ce beneficiază astfel, la rândul său, de facilitatea dată de Guvern. Dacă Mittal va consuma mai puţin după disponibilizări şi eventuale închideri de capacităţi, Electrica va primi o cantitate şi mai mare de energie ieftină.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite