Miniştrii lui Boc se apucă de strategii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la 20 mai, un grup de lucru format din membrii Executivului trebuie să planifice bugetul pentru următorii trei ani. Guvernul va aproba, în două luni, strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2011-2013. Din document nu trebuie să lipsească nivelul cheltuielilor de personal.

Ce nu a reuşit niciun Cabinet să facă de la Revoluţie încoace şi-a propus Executivul lui Emil Boc: o strategie fiscal-bugetară pe trei ani. Aceasta face parte din proiectul legii responsabilităţii fiscale, adoptat deja de Guvern. Concret, strategia pentru perioada 2011-2012 va fi elaborată de un grup de lucru format aproape exclusiv din miniştri, conduşi de cel al Finanţelor, şi trebuie să fie gata în aproape două luni.

Citiţi şi:

PSD+PC a depus moţiune simplă împotriva ministrului Muncii
Transportatorii renunţă la proteste!

Pe lângă membrii Cabinetului, din echipă vor face parte şi preşedinţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Casei Naţionale de Pensii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Comisiei Naţionale de Prognoză, Institutului Naţional de Statistică şi secretarul general al Guvernului.

Conform calendarului de elaborare a strategiei, până la 22 martie vor fi estimate indicele preţurilor de consum şi cursul de schimb al monedei naţionale pe termen mediu, până la 26 martie vor fi prognozate datoria publică şi necesităţile de finanţare din surse interne şi externe, iar până la 15 aprilie va fi prezentat un scenariu de bază al evoluţiilor bugetare pe termen mediu. Termenul-limită stablit pentru definitivarea strategiei fiscal-bugetare şi prezentarea acesteia spre dezbaterea şi aprobarea Guvernului este 20 mai.

Declaraţie de răspundere

Proiectul de lege privind responsabilitatea fiscală stabileşte ca până la data de 30 mai a fiecărui an Guvernul să prezinte Parlamentului o strategie fiscal-bugetară pentru următorii trei ani, împreună cu declaraţia de răspundere. Totodată, în termen de o lună, Parlamentul va aproba limitele privind soldul total şi cheltuielile de personal obligatorii pentru următorii doi ani.

Strategia fiscală guvernamentală va include priorităţile în materie de cheltuieli şi argumentarea acestora în detaliu, dar şi o explicaţie a modului în care Executivul intenţionează să îşi îmbunătăţească politica faţă de mediul de afaceri.

Schimbări dese

Teoretic, strategia poate fi modificată odată cu schimbarea Executivului. Legea repsonsabilităţii fiscale prevede că, la începutul mandatului unui nou guvern, acesta va anunţa dacă prin programul său se încadrează în ultima strategie fiscală aprobată de Parlament sau trebuie să elaboreze un nou document.

Ultima răzgândire a Guvernului se referă la intrarea în vigoare a plăţii anticipate a impozitului pe profit, ce a fost amânată pentru 2015. Autorităţile şi-au dat seama că măsura va determina majorarea veniturilor bugetare cu 0,12% din PIB în aces an.

Ţara strategiilor

Ultima strategie de amploare a guvernanţilor a eşuat lamentabil. Denumită pompos, Strategia Naţională pentru Dezvoltare Durabilă - un proiect la care s-a lucrat şapte luni - a fost ştearsă chiar şi de pe lista dezbaterilor publice începând cu 2009. Nu în ultimul rând, Ministerul Economiei vrea să elaboreze până la finele anului o nouă strategie energetică, deşi este în vigoare un astfel de document, aprobat în 2007 şi valabil până în 2020.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite