Ministerul Economiei susţine că preţurile la gaze nu vor creşte excesiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalizarea preţului la gaze, cerută de FMI şi Comisia Europeană, nu ar avea ca efect creşterea puternică a tarifelor, la nivelul celor de import, întrucât în România puterea de cumpărare este redusă, a declarat miercuri Dumitru Chisăliţă, consilier în Ministerul Economiei.

CITEŞTE MAI MULTE PE ACEASTĂ TEMĂ:

Liberalizarea preţurilor va aduce facturi mai mari la energie şi gaze pentru majoritatea românilor

România ar putea ajunge la Curtea de Justiţie dacă nu liberalizează energia şi gazele

FMI a cerut Guvernului un plan clar de privatizare a companiilor de stat şi de liberalizare a pieţei energetice

Companiile din energie şi gaze cer majorarea cu două cifre a preţurilor pentru consumatorii industriali

"Dacă mâine vom liberaliza preţul gazelor, nu va ajunge la nivelul preţului de import pentru că puterea de cumpărare este mică", a afirmat Chisăliţă, fost director general al Romgaz, prezent la seminarul ZF Power Summit, organizat de Ziarul Financiar.

Preţurile plătite de populaţie sunt reglementate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, din considerente de protecţie socială. Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au cerut Guvernului să liberalizeze preţurile, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar.

Gazele importate sunt aproape de trei ori mai scumpe faţă de cele extrase în România.

Comisia Europeană a trimis luni României avize motivate privind încălcarea directivelor Uniunii Europene referitoare la liberalizarea pieţelor energiei eletrice şi gazelor naturale, şi ar putea transfera cauzele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene dacă nu primeşte un răspuns în termen de două luni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite