Microsoft pregăteşte lansarea propriului smartphone

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua tabletă Surface, lansată săptămâna aceasta, ar putea fi doar începutul unei serii de produse hardware create de Microsoft. Cel mai mare producător de software din lume lucrează acum la lansarea propriului smartphone. Informaţiile care circulă în piaţă arată că Microsoft este interesat de preluarea Nokia.

Analistul Ricka Sherlund, de la compania japoneză de servicii financiare Nomura, a transmis în această dimineaţă investitorilor că producătorul taiwanez Pegatron pregăteşte pentru Microsoft un smartphone. Primele informaţii arată că proiectul nu va fi finalizat mai devreme de 2013, însă ar putea fi cel mai reuşit de pe piaţa de telefoane mobile.

Află mai multe detalii despre tableta Surface

Într-un interviu acordat în exclusivitate revistei Forbes SUA, Sherlund a anunţat că este foarte probabil ca acest proiect să fie pe viitor un punct de referinţă din punct de vedere al designului pentru aparatele smartphone din întreaga lume.

Microsoft a lansat Surface, concurentul iPad

Microsoft, a prezentat luni seara, în Hollywood, Los Angeles, în premieră, primul său produs hardware, tableta Surface. Aceasta va avea două versiuni. Prima va fi echipată cu Windows 8 Pro sau Windows RT, şi va fi bazată pe o platformă Intel. A doua, va fi echipată cu Windows RT, construită pe hardware ARM de la Nvidia. După cum a declarat directorul general al Microsoft, Steve Ballmer, tabletele vor fi fabricate de producătorul taiwanez, Pegatron.

Noua strategie adoptată de Microsoft de a intra pe piaţa de hardware pentru telefoane mobile prin noua tabletă va avea cu siguranţă succes. Sherlund consideră că se petrec schimbări importante şi că este foarte probabil să se ajungă la o integrare de hardware şi de software precum cele ale companiei Apple. De asemenea, mai există şi alte exemple de acest gen, precum Xbox de la Microsoft sau Motorola Mobility achiziţionat de Google.

Află cui a vândut Nokia compania Vertu

Cu toate acestea, Sherlund nu este convins că este posibil ca noua strategie a Microsoft să fie doar o referinţă de design. „Luând în considerare faptul că prin noile tablete Microsoft nu vrea să mai depindă de Dell sau de HP, este foarte probabil să dorească acest lucru şi pe partea de telefoane mobile,” spune acesta. “Este vorba despre integrarea verticală şi acest lucru se va petrece cu tabletele.”

Sherlund spune de asemenea că Microsoft va cheltui miliarde de dolari pe echipamente pe care Pegatron le va utiliza pentru tabletele Surface. La fel a procedat Apple cu producătorii săi.

Este foarte probabil ca Microsoft să cumpere Nokia

De asemenea, Sherlund a admis că Microsoft mai are altă opţiune de a se lansa pe piaţa de hardware pentru telefoane mobile, şi anume să cumpere Nokia. Nu crede foarte tare în această teorie, însă deoarece acţiunile Nokia continuă să scadă, probabilitatea a devenit din ce în ce mai mare.

Preţul unei acţiuni a scăzut până la 2,38 de dolari, ceea ce înseamnă că valoarea de piaţă a companiei a ajuns la doar 8,9 miliarde de dolari. Suma nu ar fi mare în comparaţie cu cele 8,5 miliarde de dolari pe care Microsoft le-a plătit pentru Skype şi nici dacă o comparăm cu cele 8,1 miliarde de dolari pe care Nokia le-a plătit în 2007 pentru compania Navteq.

De asemenea, nici dacă facem o comparaţie cu cele 12,5 miliarde de dolari pe care Google le-a plătit pentru Motorola Mobility, care are o valoare de piaţă cu mult mai mică faţă de cea a Nokia, nu este o diferenţă foarte mare. Iar asta face ca scenariul preluării Nokia de către Microsoft să fie extrem de credibil.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite