Măsurile de austeritate cresc rata şomajului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rata şomajului în zona euro a atins pragul cel mai înalt înregistrat de la crearea monedei unice. Nu există previziuni optimiste cu privire la scăderea numărului de şomeri în perioada următoare. Analiştii se aşteaptă la o nouă recesiune.

Reducerea cheltuielilor bugetare determinate de planurile de austeritate adoptate în ultima vreme va provoca scăderea numărului locurilor de muncă în sectorul public. Este probabil ca şi consumatorii, îngrijoraţi de stabilitatea slujbelor, să facă economii şi mai mari decât până acum, notează CNBC.

Potrivit unui studiu realizat de Eurostat, institutul de statistică al Uniunii Europene, rata şomajului în zona euro a crescut în decembrie la 10,4% şi a atins cel mai înalt prag înregistrat din 1998, cu un an înainte de introducerea monedei unice. Excepţie fac numai Germania, unde rata şomajului a scăzut la 5,5%, şi Slovacia, unde aceasta a scăzut la 13,4%.

Rata şomajului în Spania nu s-a schimbat, fiind şi acum de 22,9%. În Portugalia, numărul de şomeri a crescut la 13,6%. În Italia, la 8,9%. În Irlanda, rata şomajului a crescut la 14,5%. Economiştii se aşteaptă ca în perioada următoare creşterea numărului de şomeri să fie mai accelerată decât până acum şi să atingă un nivel stabil în 2013.

Citeste aici despre rata somajului in Spania

Ce spun economiştii

Creşterea ratei şomajului provoacă un efect negativ asupra economiilor deja afectate de recesiune. „Creşterea numărului de şomeri în zona euro, încrederea scăzută a consumatorilor şi înăsprirea măsurilor fiscale vor continua să afecteze puternic cheltuielile consumatorilor. Cererea globală redusă face ca exporturile să nu fie mari, iar economia regiunii aproape sigur se va contracta în acest an, chiar dacă reglementatorii reuşesc să evite o scindare a zonei euro”, spune Jennifer McKeown, specialist la companiea de cercetare economică Capital Economics.

Bill Gross, fondator al fondului de investiţii Pimco, consideră că nici planul de creditare al Băncii Centrale Europene nu poate soluţia problemele fundamentale ale zonei euro. Acum, regiunea are nevoie de o creştere semnificativă a locurilor de muncă şi de creştere economică pentru a ieşi din „coşmarul datoriilor”.

Problemele Uniunii Europene sunt cauzate în principal de diviziunea dintre zonele de nord şi sud: statele europene nordice au datorii mici şi sunt orientate către exporturi, iar statele sudice au datorii mari şi sunt centrate economic pe consumul intern, potrivit lui Bill Gross.

În opinia lui Martin van Vliet, analist ING, măsurile luate până acum de U.E. pentru a opri creşterea deficitului bugetar şi a datoriilor reuşesc să izoleze problemele. „Rata ridicată a şomajului în sudul Europei este cauzată în principal de factori structurali, însă reflectă şi durerea provocată de măsurile draconice de austeritate. Ar fi binevenită orice decizie de a destinde obiectivele nerealiste de reducere a deficitelor, cum se încearcă în Spania. Numărul mare şi mereu în creştere al şomerilor din statele aflate la periferia Europei duce la o viziune sumbră asupra estimărilor creşterii economice a zonei euro”, a spus Martin van Vliet.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite