Marii administratori din imobiliarul românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vlad Dumitrescu, de la Immofinanz, Rob Stewart de la Genesis Development, şi Sorin Preda, acţionarul majoritar al Global Vision, manageriază cele mai ample portofolii de clădiri office. În condiţiile reducerii ratei de neocupare, managerii portofoliilor de clădiri care aduc venituri joacă un rol din ce în ce mai important pe piaţa de profil.

În primul trimestru al acestui an a fost livrată o suprafaţă de 32.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri în Bucureşti, potrivit companiei de consultanţă imobiliară Knight Frank/The Advisers. Chiriaşii au continuat să-şi îndrepte atenţia asupra clădirilor office situate în zonele centrale şi semicentrale, datorită accesibilităţii mai bune.

Citiţi şi:

Hipermarketurile, cele mai active pe piaţa terenurilor

„Cutiile de chibrituri” nu mai au căutare

În intervalul ianuarie-martie, s-au încheiat tranzacţii de închiriere pentru 50.000 de metri pătraţi de spaţii office, cu 23% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. În ciuda acestor cifre, Bucureştiul se situează pe locul doi, după Belgrad, în topul celor mai rentabile capitale europene în privinţa clădirilor de birouri, cu un randament anual de 8,5%, alături de Sofia şi Zagreb, potrivit studiului „European Office Property Markets", realizat de compania de consultanţă imobiliară King Sturge. Locul ocupat de Bucureşti în acest top nu poate decât să-i bucure pe proprietarii clădirilor de birouri din Bucureşti, oameni de afaceri precum Dinu Patriciu şi Liviu Tudor, dar şi fonduri de investiţii străine, ca IMMOFINANZ, CA Immo, RREEF şi New Europe Property Investments.

Piaţa chiriaşilor

Un randament mediu ridicat în comparaţie cu alte capitale europene nu înseamnă însă că spaţiile se închiriază singure. Un rol deosebit de important, mai ales pe o piaţă dominată în continuare de chiriaşi, îl joacă administratorii acestor portofolii. Astfel, oamenii de afaceri şi fondurile de investiţii care deţin clădiri de birouri pun un accent deosebit pe alegerea celor care le manageriază proprietăţile. Un exemplu în acest sens este numirea recentă a Ioanei Momiceanu, membru al consiliului de administraţie al Royal Institute of Chartered Surveyors (RICS) din România, în funcţia de head of asset management în cadrul companiei Dinu Patriciu Global Properties (DPGP), care administrează proprietăţile imobiliare ale omului de afaceri Dinu Patriciu.

Anterior, ea a creat şi a condus două companii în România: Jones Lang LaSalle (JLL) în 1995 şi franciza CB Richard Ellis (CBRE) în 2001. În următorii şapte ani, între 2001 şi 2008, Ioana a fost directorul general al CBRE, iar între 2008 şi 2010, a deţinut funcţia de CEO al BNP Paribas Real Estate România. Atragerea unor oameni cu experienţă în piaţă nu este o noutate în lumea marilor jucători de pe piaţa de real estate. Vlad Dumitrescu este, din octombrie 2009, development manager pentru Romania al fondului de investiţii austriac IMMOFINANZ, care are un portofoliu de 194.000 de metri pătraţi închiriabili în clădiri de birouri şi peste 121.000 de metri pătraţi închiriabili în spaţii comerciale. Înainte de IMMOFINANZ, Vlad Dumitrescu a fost preşedintele diviziei româneşti a dezvoltatorului de spaţii industriale şi logistice ProLogis.

Birouri, logistic şi comercial

Portofoliul celui de-al doilea mare deţinător de spaţii office, omul de afaceri Liviu Tudor, este administrat de Rob Stewart, preşedintele companiei Genesis Development. Florin Popescu, director asset management în România al companiei CA Immo, se ocupă de administrarea şi închirierea clădirilor care compun portofoliul imobiliar al fondului de investiţii austriac. Anul acesta, odată cu preluarea la nivel global, de către CA Immo, a fondului de investiţii Europolis, portofoliul a crescut la aproximativ 100.000 de metri pătraţi de birouri în Bucureşti. În urma preluării Europolis, CA Immo a devenit proprietarul Europolis Logistics Park din apropierea Bucureştiului, pe autostrada spre Piteşti.

Alte nume notabile din această industrie sunt Shimon Galon, şeful Globe Trade Center Romania, parte a grupului israelian Kardan, care a dezvoltat clădirea de birouri America House din Piaţa Victoriei (vândută în 2007 cu un profit de 80 de milioane de euro), dar şi complexul office City Gate; Martin Slabbert,  CEO-ul New Europe Property Investments (NEPI),  fond de investiţii care a cumpărat, de la  compania Portland Trust, clădirea de birouri Floreasca Business Park, cea mai mare tranzacţie imobiliară de anul trecut, în valoare de 100 de milioane de euro; Ali Ergun Ergen, şeful Băneasa Investments, companie controlată de omul de afaceri Gabriel Popoviciu, care administrează atât complexul office Băneasa Business & Technology Park, cât şi mallul Băneasa Shopping City.

Un nume mai puţin cunoscut este cel al lui Sorin Preda, acţionar majoritar şi director al companiei Global Vision. Preda a semnat în august 2010 un contract pe cinci ani cu RREEF -braţul imobiliar al Deutsche Bank - prin care Global Vision a preluat managementul integral al Upground Estates, care cuprinde peste 100.000 de metri pătraţi de spaţii office, 600 de apartamente şi peste 10.000 de metri pătraţi de spaţii comerciale.

8,5% este randamentul mediu adus de închirierea clădirilor de birouri din Bucureşti.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite