Marea Neagră, viitorul energetic al Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În următorii ani, în Marea Neagră ar putea fi găsite cele mai mari zăcăminte de petrol şi gaze din Europa, spun participanţii la Black Sea Energy&Economic Forum.  Noile descoperiri de resurse energetice din zona Mării Negre vor determina Rusia să-şi schimbe politica energetică dominantă din regiune.

Cele mai importante personalităţi din peisajul energetic european şi din zona Mării Negre se reunesc în aceste zile la a doua ediţie a Black Sea Energy&Economic Forum organizat de Atlantic Council la Istanbul în perioada 29 septembrie - 1 octombrie 2010.

Citiţi şi:

Cei doi giganţi din energie distorsionează competiţia
Hajdinjak (E.ON): Autoritatea de Reglementarea în Energie nu este independentă

„Marea Neagră va deveni următorul mare rezervor de petrol şi gaze al Europei", a declarat pentru „Adevărul" Mehmet Uysal, preşedinte al companiei turceşti de profil TPAO. Întrebat care sunt argumentele sale, acesta a arătat că dimensiunea Mării Negre şi faptul că nu este îndeajuns explorată o pot transforma într-o surpriză pentru cei care au pariat pe această zonă. Acelaşi lucru este susţinut de Dinu Patriciu, preşedintele DP Holding şi membru în boardul Atlantic Council. „În următorii doi ani, sunt sigur că vom avea mari descoperiri de gaze şi petrol în Marea Neagră", a spus el.

Europa nu este un superstat

Uniunea Europeană este ancorată în trecut şi din acest motiv nu are perspectivele de creştere pe care le are regiunea Eurasia, a declarat premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în deschiderea forumului. „Cele mai importante coridoare energetice din lume trec prin Turcia. Din păcate, Uniunea Europeană este încă ancorată în trecut", a declarat Erdogan. Oficialii prezenţi la forum au subliniat faptul că regiunea Eurasia continuă să nu fie închegată nici legislativ, nici politic.

„Este nevoie de o uniune a ţărilor din regiunea Mării Negre, nu doar energetic şi legislativ, ci şi politic. Aşa cum a început UE, putem deveni şi noi", a spus Patriciu. Potrivit acestuia, din cauză că unele ţări din regiune sunt membre UE, iar altele nu, există riscul să apară în zona Mării Negre o nouă „Cortină de Fier".

Problema Europei

Prezent la eveniment, premierul Georgiei, Nikoloz Gilauri, a punctat faptul că securitatea energetică va fi cea mai mare problemă pentru viitorul Europei. „Dacă va continua să existe un singur mare furnizor, Rusia, întotdeauna vor fi probleme“, a spus el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite