Mediatizarea erorilor medicale din sistemul de stat creşte afacerile clinicilor private

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De câte ori este mediatizată o greşeală gravă a angajaţilor din spitalele de stat, afacerile clinicilor particulare cresc vertiginos, pentru că românii fug speriaţi de sistemul public de sănătate. Serviciile de sănătate privată valorează aproximativ 350 de milioane de euro, reprezentând, deocamdată, doar 5% din totalul pieţei medicale din România.

Lavinia B. era programată să nască în luna iunie la un spital de stat din Bucureşti. După ce a urmărit însă „cazul CF2", în urma căruia două femei, printre care şi Amalia Antoniu, prim-solista Teatrului de Operetă, au fost la un pas de moarte după ce s-au infectat cu o bacterie foarte periculoasă contractată în spital, s-a speriat foarte tare şi a decis să se interneze într-o clinică privată.

Citiţi şi:

Botoşani: „Au amputat spitalul printr-o semnătură"
Medicul arădean Nicolae Bulzan, cel care a perforat uterul unei femei la un avort, este cercetat penal


„La câteva zile de la problema din CF2 a mai murit şi o tânără mamă într-un alt spital bucureştean. M-am speriat foarte tare. Am scos bani de pe cardul de credit şi am născut în siguranţă la un spital privat, unde nu am de făcut niciun reproş. Totul m-a costat 7.700 de lei", povesteşte proaspăta mamă.

La fel ca Lavinia, în România sunt mii de pacienţi speriaţi de sistemul bolnav de sănătate publică, de lipsa medicamentelor din spitale şi de neglijenţa personalului medical.

Potrivit lui Dragoş Dinu, partener al firmei de consultanţă în domeniul farma Link Resource, cererea de servicii medicale private poate creşte chiar şi cu până la 60% după un scandal mediatic de proporţii. „Sistemul public de sănătate este cel mai bun agent de marke­ting pentru clincile private", este de părere Dinu.

Maternitatea privată Regina Maria, care deţine o pondere de 15% din cifra de afaceri de aproximativ 19 milioane de euro a Centrului Medical Unirea (CMU), a înregistrat, în luna mai, o creştere de 51% a numărului de naşteri faţă de media lunilor ianuarie-aprilie, potrivit lui  Sergiu Neguţ, directorul executiv al CMU.

De asemenea, Mihai Marcu, preşedintele MedLife, spune că orice incident dintr-un spital de stat care este intens mediatizat creează panică în rândul pacienţilor, iar privaţii înregistrează o creştere temporară a cererii de servicii.

Investiţii în extindere

Saloanele din majoritatea unităţilor spitaliceşti publice sunt insalubre şi lipsite de dotări

image

Anul trecut, clinicile particulare au înregistrat o cifră de afaceri totală de aproximativ 350 de milioane de euro, cu 30% mai mult decât în 2008. Pentru acest an, furnizorii de servicii medicale private se aşteaptă ca segmentul în care activează să-şi continue creşterea obişnuită şi să devină mult mai concentrat.

Văzând interesul românilor din ce în ce mai mare pentru serviciile medicale private, furnizorii investesc în deschiderea de clinici şi de spitale.

De exemplu, MedLife are pentru perioada 2010-2011 un buget de investiţii de 15 milioane de euro, bani pe care-i va folosi în deschiderea a noi clinici şi a unui spital de urgenţă în Bucureşti. De asemenea, Sanador va deschide în toamnă, în Bucureşti, un spital în urma unei investiţii de 40 de milioane de euro. CMU are un buget alocat pentru perioada următoare de peste 20 de milioane de euro.

Totodată, Medicana Hospital, una dintre cele mai mari reţele de spitale private din Turcia, a anunţat că va începe la sfârşitul lunii septembrie construcţia unei unităţi spitaliceşti în Bucureşti, care presupune investiţii de 25 de milioane de euro.

Concurenţă pentru Euroclinic

MedLife, CMU şi Medicover sunt interesaţi de achiziţia unui pachet de acţiuni la Euroclinic Hospital&Medical Centers, firmă care operează spitalul cu acelaşi nume din Bucureşti, susţin surse apropiate celor patru companii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite