Lumea, pândită de criza alimentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia pentru Alimenţaţie şi Agricultură avertizează că, în ianuarie,  preţurile alimentelor au ajuns pentru a doua lună consecutiv la un nou maxim. Riscul intrării într-o criză alimentară creşte în fiecare zi. Recoltele sub aşteptări din 2010 au un efect mai mare decât se anticipase, iar inflaţia atinge cote tot mai înalte.

Preţurile alimentelor au ajuns la un nou nivel-record în prima lună a acestui an, potrivit unui raport al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) din cadrul ONU. Situaţia este cu atât mai alarmantă pentru că, în luna decembrie, economiştii FAO au anunţat acelaşi lucru. Scumpirea alimentelor de bază (cu majorări semnificative de preţuri la grâu, zahăr, carne şi produse lactate) a dus lumea în pragul izbucnirii unei noi crize alimentare, avertizează analiştii.

Citiţi şi:

Scumpirile au adus cod roşu de foamete

Cum va arăta viitorul alimentelor

PESTE NIVELUL DIN TIMPUL CRIZEI ALIMENTARE

Indicele pentru alimente al FAO, care este calculat pe baza preţului grâului, porumbului, produselor lactate, zahărului şi al cărnii, a crescut cu 3,4% faţă de luna decembrie, ajungând la 231 de puncte. Ianuarie a fost cea de-a şaptea lună consecutivă de creştere. Practic, în afară de carne, toate categoriile de alimente pe baza cărora se calculează acest indice s-au scumpit luna trecută. La apogeul crizei alimentare din urmă cu doi ani, în iunie 2008, valoarea maximă al acestui indice a fost de 213,5 puncte. „Preţurile ridicate vor persista în lunile următoare", a declarat Abdolreza Abbassian, economist-senior al FAO. Acum, cel mai important motiv de îngrijorare la nivel mondial este scumpirea cerealelor.

Preţul grâului va continua să crească, în contextul inundaţiilor din Australia, unul dintre principalii exportatori mondiali. În intervalul iunie - decembrie 2010, preţul grâului s-a dublat. Secetele şi incendiile din Rusia (al treilea exportator mondial de grâu) urmate de decizia statului  de a sista livrările externe, sunt principalul motiv al acestei scumpiri.

POLITICIENII CAUTĂ SOLUŢII

Robert Zoellick, preşedintele Băncii Mondiale, le-a cerut liderilor politici să „pună mâncarea pe primul plan", informează BBC. La sfârşitul lunii trecute, miniştrii Agriculturii din 48 de state au cerut ajutorul ţărilor G20 pentru a proteja populaţia de scumpiri şi speculă. 

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite