Cum va arăta viitorul alimentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă din întreaga lume atrag atenţia asupra pericolului unei crize a hranei. Actualul sistem alimentar trebuie modificat fundamental pentru că distruge Planeta, se arată într‑un raport la care au contribuit 400 de cercetători din 34 de ţări.

Un miliard de oameni suferă de foame, iar un alt miliard suferă din cauza obezităţii, scrie „The Telegraph". În viitor, situaţia se va înrăutăţi pentru că populaţia va creşte, iar terenurile agricole se vor împuţina din cauza încălzirii globale. 

Autorii raportului atrag atenţia că, pentru prima dată în ultimul secol, preţurile alimentelor cresc în loc să scadă. Iar până în anul 2050 costurile ar putea urca cu 50%, afectând populaţia întregii lumi. Unele alimente esenţiale, cum este porumbul, şi-ar putea dubla preţul, ceea ce înseamnă că milioane de oameni vor suferi de foame în ţările sărace din Africa.

Potrivit raportului comandat de Guvernul britanic, criza alimentară ar putea duce la conflicte şi migrare în masă, pentru că foarte mulţi oameni vor fi nevoiţi să se mute, în căutare de hrană.

Modificarea genetică

John Beddington, consilier guvernamental, a spus că întreg sistemul trebuie regândit pentru a produce mai mult, folosind mai puţine resurse.

„Noile tehnologii, cum ar fi modificarea genetică a organismelor vii, clonarea animalelor şi nanotehnologia, nu ar trebui excluse a priori din motive etice şi morale", se mai arată în document.

Raportul este criticat însă de experţi în agricultură şi mediu, care spun că acesta nu ia în considerare faptul că problema foametei este mai mult una politică, legată de sărăcie şi de putere, decât una tehnologică.

Un raport precedent, prezentat în 2008 şi aprobat de 58 de ţări, avea cu totul alte concluzii: agricultura organică locală, la scară mică, protejată de globalizare, era considerată soluţia pentru a evita o criză alimentară în următorii 40 de ani, excluzând modificările genetice. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite