Licențele pentru televiziune digitală vor fi acordate cu aproape o lună întârziere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câștigătorii celor două multiplexe digitale vor fi fi desemnați la 20, respectiv 30 septembrie, nu cum a fost stabilit inițial, adică sfârșitul lunii iulie, potrivit caietelor de sarcini pentru acordarea celor două multiplexuri lansate în consultare public pe site-ul Autorității Naționale pentru Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Prin intermediul primului multiplex se va asigura cel puţin transmisia programelor publice de televiziune furnizate de Societatea Română de Televiziune, TVR1 şi TVR2. Persoanele interesate pot depune oferte pentru ambele proceduri de selecţie organizate de ANCOM şi pot obţine ambele licenţe de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru.

Pentru a participa la selecţie, ofertantul trebuie să fie persoană juridică română sau străină, activităţile sale comerciale să nu fie în stare de insolvenţă, lichidare sau suspendate, să nu aibă niciun fel de obligaţii de plată a tarifelor către ANCOM și să-și fi plătit toate taxele și impozitele la timp. În plus, media cifrelor de afaceri aferente ultimilor trei ani trebuie să fie de cel puţin 50 de milioane de euro. Licenţele se vor acorda pentru o perioadă de 10 ani.

Acoperirea cu servicii de televiziune digitală terestră se va face în patru faze -30 iunie 2011 – acoperirea a cel puţin 60% din populaţie şi 50% din teritoriu (prima fază a dezvoltării), 31 decembrie 2011 - acoperirea a cel puţin 80% din populaţie şi 70% din teritoriu (a doua fază), 30 iunie 2012 - acoperirea a cel puţin 90% din populaţie şi 80% din teritoriu (a treia fază) şi 17 iunie 2015 - acoperirea a cel puţin 95% din populaţie (a patra fază).

Pentru fiecare fază ofertanţii vor face câte un angajament cu privire la numărul de emiţătoare instalate, lista alocărilor implementate, cu evidenţierea localităţilor acoperite, procentajul de populaţie şi teritoriu acoperite.

ANCOM va pune în vânzare caietul de sarcini începând cu data de 1 iulie 2010, ținând cont de faptul că ofertele vor putea fi primite doar până la 19 august 2010.

Taxa de licență, în funcție de numărul de echipamente subvenționat

Taxa de licenţă va fi de 2,5 milioane de euro dacă vor fi subvenţionate cel mult 10.000 echipamente de recepţie. Astfel, cu cât câștigătorul va subvenționa mai multe terminale, cu atât taxa va scădea. Taxa va fi de 2,25 milioane de euro pentru 10.001-20.000 terminale, 2 milioane de euro - 20.001-30.000 terminale, 1,75 milioane de euro - 30.001-40.000 terminale, 1,5 milioane de euro - 40.001-50.000 terminale, 1,25 milioane de euro - 50.001-60.000 terminale şi un milion de euro pentru mai mult de 60.000 terminale.

„ANCOM va verifica îndeplinirea obligaţiei de subvenţionare a echipamentelor de recepţie la nivelul asumat la 1 ianuarie 2012 şi dacă se va constata nerespectarea obligaţiei de subvenţionare la nivelul asumat, valoarea taxei va fi recalculată, câştigătorul având obligaţia de a achita diferenţa în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei preşedintelui instituţiei”, se arată în comunicatul ANCOM. Modalitatea de subvenţionare şi procedura de distribuire a echipamentelor de recepţie, precum şi categoriile de persoane care pot beneficia de subvenţie, vor fi stabilite printr-o decizie ulterioară a autorității de reglementare.

Citește și

ANCOM a publicat proiectul de decizie privind acordarea primelor două licenţe de TV digitală

Trecerea la televiziunea digitală, blocată de autorități

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite