ANCOM a publicat proiectul de decizie privind acordarea primelor două licenţe de TV digitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va acorda, prin proceduri de selecţie comparative distincte, două licenţe (multiplexe) care vor permite furnizarea de servicii de televiziune digitală, potrivit unui proiect de decizie al instituţiei, publicat pe site-ul instituției.

Taxa de licenţă va fi cuprinsă între unu şi 2,5 milioane de euro. Conform documentului, cele două licenţe vor acoperi, până la 30 iunie 2011, 60% din populaţia ţării şi 50% din teritoriu, iar peste un an se va ajunge la 90% din populaţia ţării şi 80% din teritoriu.


14 canale recepționate gratuit


Calendarul detaliat al etapelor procedurilor de selecţie va fi stabilit de ANCOM prin caietul de sarcini, care va putea fi achiziţionat de persoanele interesate contra sumei de 1.500 lei. Potrivit proiectului de decizie, persoanele interesate pot depune oferte pentru ambele proceduri de selecţie, după achitarea unei garanţii de 100.000 de euro. Câştigătorii primelor două multiplexe digitale prin care populaţia va putea recepţiona gratuit 14 canale TV în format digital vor fi desemnaţi prin selecţie comparativă până la 30 iulie, iar următoarele patru până la 31 octombrie.


Pentru organizarea şi conducerea procedurilor de selecţie, preşedintele ANCOM va desemna o comisie formată din şapte membri, care nu pot fi acţionari, asociaţi, administratori, cenzori sau angajaţi, cu carnet de muncă ori în alt mod, ai vreuneia dintre persoanele juridice care participă la procedurile de selecţie sau ai vreunei persoane juridice care are control asupra vreunui ofertant, în acest sens membrii comisiei depunând o declaraţie pe propria răspundere.
Proiectul de decizie poate fi consultat pe pagina de internet a instituţiei, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la 10 iunie.


Guvernul a adoptat, în luna mai, un act normativ care stabileşte condiţiile, taxele de licenţă şi tipul procedurii de acordare a licenţelor pentru trecerea la televiziunea digitală.

Până la 1 ianuarie 2012, toate ţările europene vor trebui să treacă la transmisia programelor de televiziune în format digital şi să înceteze transmisia analogică (prin antena terestră). În România, peste 1,4 milioane de gospodării, care recepţionează televiziune prin antenă terestră, nu vor mai primi semnal analog de la 1 ianuarie 2012, termen stabilit de Comisia Europeană. În plus, alte 400.000 de gospodării nu au, în prezent, semnal TV. Aceste gospodării vor avea nevoie de un receptor DVB-T, care poate fi un decodor încorporat în televizor sau de un set-up box.

Citește și Trecerea la televiziunea digitală, blocată de autorități

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite