Leul, încurajat de Banca Naţională şi de climatul extern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce unii analişti suspectează intervenţia BNR pe curs, alţii cred că investitorii îşi reorientează capitalul din zonele de conflict. O apreciere prea puternică a leului în raport cu euro va afecta exporturile României şi, implicit, evoluţia economiei, atrag atenţia economiştii.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat pentru astăzi un curs de schimb de 4,1260 lei/euro, acesta fiind nivelul minim al ultimelor 11 luni. Moneda Naţională s-a apreciat de la începutul anului cu aproape 15 bani în raport cu euro, iar analiştii economici se aştaptă ca trendul de întărire a monedei naţionale să continue.

Citiţi şi:

Leul prinde forţă şi pe piaţa creditelor

Economiştii au însă păreri diferite în ceea ce priveşte cauzele care au determinat creşterea leului. Lucian Anghel, economist-şef al BCR, consideră că îmbunătăţirea trendurilor macroeconomice şi modificarea prognozelor cu privire la economia românească au ajutat leul. „Acel 0,1% (n.r. - creşterea economică din ultimul trimestru) este foarte important, dar şi datele economice pe luna ianuarie, cu excepţia inflaţiei", a explicat Anghel.

În plus, el crede că investitorii văd cu ochi mai buni Europa Centrală şi de Est în contextul conflictelor din ultima perioadă din Egipt, Tunisia şi Libia. „Sunt fluxuri de capital care părăsesc anumite zone de conflict. Investitorii şi-au dat seama că Europa Centrală şi de Est este o zonă stabilă", a adăugat Anghel.

Contra inflaţiei

Nicolaie Alexandru Chidesciuc, economist-şef al ING Bank, pune aprecierea leului pe seama intervenţiei Băncii Naţionale, fie ea şi verbală, iar asta în condiţiile în care un leu mai tare temperează scumpirea produselor de import şi, implicit, inflaţia. Chidesciuc a explicat că leul s-a apreciat imediat cu 0,2% după declaraţia lui Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, potrivit căruia „evoluţia leului este în linie cu fundamentele economice".

„Declaraţia ar putea fi considerată o intervenţie verbală şi motivul pentru mişcarea bruscă a cursului este că jucătorii din piaţă au interpretat acest lucru printr-o implicare mai confortabilă a BNR la nivelul actual al cursului", se arată într-o analiză a ING Bank.

Economiştii consideră că un leu şi mai puternic ar putea afecta exporturile, unul dintre sectoarele care au generat creşterea economică din ultimul trimestru din 2010. „Credem că un leu prea puternic ar putea afecta exporturile, dar asta ar putea fib vizibil doar în a doua jumătate a anului", a spus Chidesciuc. Lucian Anghel spune că exporturile vor resimţi un impact negativ dacă euro va scădea sub 4,1 lei. 

INFO

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite