Legea energiei verzi va fi modificată din nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii de energie regenerabilă care vor accesa fonduri europene nu vor putea primi toate certificatele verzi prevăzute de noua legislaţie din domeniu. Noua lege care promovează investiţiile în sectorul energiei verzi ar putea fi aplicată cel mai devreme în luna mai, deşi este aşteptată de doi ani şi jumătate.

În contextul în care trei sferturi dintre investitorii care se interesează de oportunităţi în România vizează sectorul energiei regenerabile, companiile sunt exasperate de faptul că legea care promovează aceste investiţii, votată în 2008, nu este nici acum aplicată, iar aprobarea ei de către Comisia Europeană întârzie.

Citiţi şi Topul investitorilor în proiectele eoliene din România.

În prezent, fiecare producător primeşte un certificat verde pentru fiecare MWh de energie regenerabilă, iar prin noua lege se vor da mai multe stimulente. De exemplu, pentru proiectele eoliene se vor acorda două certificate, iar pentru energia solară, şase astfel de titluri.

Bani europeni sau mai multe certificate

După ultimele discuţii de săptămâna trecută, Comisia Europeană a cerut autorităţilor române să caute soluţii pentru a evita supracompensarea producătorilor de energie prin cumularea certificatelor verzi cu fondurile europene.

„O posibilitate ar fi fost ca investitorii care accesează bani europeni să primească în continuare un singur certificat. Comisia Europeană ar fi fost de acord, însă investitorii în tehnologii scumpe, cum ar fi cea solară, au spus că fondurile structurale nu sunt suficiente", a declarat, pentru „Adevărul", Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Potrivit acestuia, cel mai probabil se va merge pe ideea ca, de exemplu, dacă o companie a accesat fonduri europene care acoperă 50% din investiţie, să primească doar 50% din certificatele verzi care i-ar reveni prin noua lege.

Veniturile vor fi monitorizate

O altă modificare va ţine cont de monitorizarea veniturilor obţinute de producători în următorii trei-patru ani.

„Comisia a spus aşa: vă lăsăm cu un număr destul de mare de certificate, dar dacă se dovedeşte că mediul din România este mai bun decât s-a anticipat şi afacerea merge mai bine, atunci ajustaţi numărul de certificate în funcţie de rezultatul monitorizării", a mai spus Chiriţoiu, arătând că acest lucru s-ar putea traduce prin reducerea numărului de certificate, divizarea lor sau micşorarea valorii minime (27 de euro) şi maxime (55 de euro).

De asemenea, în următorii ani, noile proiecte ar putea primi mai puţine stimulente, în funcţie de realităţile economice de atunci, precum costurile tehnologiei, iar resursele care acum intră în categoria „biomasă" ar putea fi diferenţiate.

Notificarea oficială va fi trimisă Comisiei Europene în următoarele săptămâni. Cum lanţul de avizare la Bruxelles durează aproximativ o lună, noua lege va putea fi aplicată cel mai devreme din luna mai, dacă Executivul european este de acord cu modificările propuse.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite