Legea energiei verzi, un eşec şi pentru autorităţi, şi pentru investitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile române se aşteaptă ca Executivul european să nu aprobe noua lege a energiei regenerabile în forma actuală, astfel că aplicarea ei va întârzia cu alte câteva luni. Presiunile făcute de investitori în Parlament au contribuit la adoptarea unei legi care nu respectă procedurile europene, spune preşedintele Consiliului Concurenţei.

Aplicarea legii privind promovarea energiei regenerabile va mai întârzia cel puţin trei luni, aceasta în cazul fericit în care Comisia Europeană o va aviza în forma actuală. Actul normativ, adoptat în 2008, nu este nici în prezent aplicat.

„Această lege este un fiasco pentru autorităţile române, pentru că nu a respectat procedurile europene de avizare", susţine Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. El a arătat că legea ar fi trebuit să aibă avizul Comisiei înainte de aprobarea în Parlament.

Lobby-ul se întoarce împotriva investitorilor

Comisia Europeană a cerut lămuriri autorităţilor din România încă de la finele anului 2009 privind modul de stimulare a investiţiilor. În vara 2010, legea a fost modificată în Parlament, iar valoarea stimulentelor a crescut.

„Principala problemă ridicată de Comisie este dacă nu cumva această lege este prea generoasă", a precizat Chiriţoiu, la un seminar pe tema energiei eoliene.

El le-a spus investitorilor din sală, majoritatea străini, referindu-se la presiunile făcute de companii în timpul dezbaterii acestei legi în Parlament, pentru a obţine stimulente cât mai mari: „Nu forţaţi politicienii să facă ceea ce ştiţi că nu ar trebui să facă, pentru că în final toată lumea are de pierdut".

<!--[if gte mso 10]>

Citiţi aici cum au făcut investitorii lobby în dezbaterile din Parlament pentru a primi cât mai multe stimulente prin noua lege.

Chiriţoiu a precizat că, peste două săptămâni, Comisia ar putea răspunde ultimei prenotificări, urmând să comunice un verdict peste alte două luni. "În cazul în care răspunsul este nefavorabil, vom încerca să câştigăm timp şi să mergem mai departe cu legea pentru tehnologiile pentru care vom primi aviz, apoi să le rezolvăm şi pe celelalte din mers", a explicat Chiriţoiu.

CEZ ar putea renunţa la Cogealac

Investitorii în sectorul eolian sunt intrigaţi de faptul că aplicarea acestei legi întârzie de atâţia ani.

Cehii de la CEZ, care au instalat până acum 120 de turbine la Fântânele, în Constanţa, spun că legislaţia actuală, prin care primesc un certificat verde pentru livrarea în reţea a unui MWh de energie, nu asigură o recuperare a investiţiei în ritmul programat. „Am cumpărat acest proiect când ştiam că noua lege ne va da două certificate", a spus Ondrej Safar, managerul parcului.

El a arătat că CEZ ar putea renunţa la a doua etapă a proiectului, cea de la Cogealac, dacă va apărea o altă oportunitate de investiţii, aici adăugându-se conflictul mai vechi cu primarul din localitate.

<!--[if gte mso 10]>

Citiţi aici de ce sunt blocate lucrările la parcul eolian de la Cogealac

CEZ şi-a planificat realizarea celui mai mare parc eolian pe uscat din Europa în zona Fântânele-Cogealac, care ar trebui să aibă o capacitate de 600 de MW şi să însemne o investiţie de 1,1 miliarde de euro.

La rândul său, Alejandro de Hoz, directorul pentru Europa de Est al companiei spaniole Iberdrola, cel mai mare producător de energie eoliană din Europa, a arătat că România are un mare potenţial de dezvoltare pe această piaţă, cu condiţia ca noua lege să fie aplicată, iar investitorii să primească două certificate pentru producerea unui MWh eolian.

Iberdrola vrea să dezvolte în Dobrgea parcuri eoliene de 1.500 de MW în următorii trei-patru ani, iar primul dintre ele, de 80 de MW, va fi finalizat în 2011, a adăugat el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite