Isărescu: Arieratele sunt una dintre explicaţiile pentru care avem recesiune şi inflaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, sâmbătă, că arieratele sunt una dintre explicaţiile pentru care România înregistrează şi recesiune şi inflaţie, lanţul de întârzieri de plată fiind mai periculos decât deficitele mari

"Este o problemă majoră a României, pentru că este ca o boală contagioasă, se transmite şi denaturează fondul economiei de piaţă. Fondul economiei de piaţă este reprezentat de disciplina financiară, disciplina monetară şi disciplina fiscală, plăţile la timp. Determină un lanţ de întârzieri de plată mai rele decât deficitele", a afirmat Isărescu la seminarul EU-Cofiel organizat de BNR, Alpha Bank şi ARB.

Guvernatorul BNR este de părere că arieratele distorsionează criza prin "distribuţie".

"Arieratele distorsionează criza, o împinge (...). Cel care are mai multă putere să nu-şi plătească furnizorii, acela creşte sau dă senzaţia că creşte deşi poate fi putred de sus până jos. Trebuie indusă disciplina fiscală de la stat, el este primul care trebuie să dea exemplu pozitiv", a mai spus Isărescu.

Vineri, guvernatorul Băncii Naţionale a României a declarat că în România neplata datoriilor este ”un sport naţional” şi ar trebui ca statul să dea un exemplu pozitiv şi să îşi achite debitele, pentru că altfel „se strică atmosfera asupra economiei de piaţă”. Vezi aici detalii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite