Investiţiile în pârloagă aduc profit garantat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marii latifundiari din România nu-şi lucrează terenurile, dar se bucură de subvenţii de 176 de euro pentru fiecare hectar. Taxa pe pârloagă este ineficientă atâta vreme cât proprietarii acestora primesc subvenţii. Terenul nelucrat aduce profit însemnat străinilor care deţin zeci de mii de hectare în România. 

Dintre cele 9,5 milioane de hectare de teren agricol din România, peste un milion de hectare sunt nelucrate, potrivit statisticilor Ministerului Agriculturii. Acest lucru plasează ţara noastră pe locul al doilea în regiune în funcţie de suprafaţa terenurilor necultivate. Actuala Politică Agricolă Comună îi încurajează pe proprietarii de terenuri să le lase pârloagă pentru că primesc subvenţii de până la 176 de euro pe hectar. 

Străinii, cei mai avantajaţi

Cei mai privilegiaţi de acordarea subvenţiilor sunt deţinătorii de suprafeţe foarte mari, de zeci de mii de hectare, iar, în România, aceştia sunt străini. De exemplu, numai italienii, danezii şi olandezii deţin cumulat peste 450.000 de hectare din suprafaţa agricolă a României. Ioan Niculae, proprietarul grupului de firme InterAgro, spune că firme din străinătate deţin în România peste 150.000 de hectare de teren agricol pe care nu le lucrează, dar pentru care primesc subvenţii de la statul roman. „Ar fi foarte bine venită legea taxării celor care nu îşi lucrează terenurile şi ar duce la o concentrare a terenurilor agricole. Atât timp cât tu, statul român, îi dai subvenţie pentru teren nelucrat, ai voie să îl taxezi", a spus Niculae.

Botoşani: Străinii s-au îmbogăţit din subvenţiile pe terenurile cumpărate şi lăsate pârloagă

Pe de altă parte, Valeriu Steriu, preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru politici de dezvoltare a agriculturii, este de părere că proiectul de lege privind taxarea terenului nelucrat a fost conceput prost încă de la început pentru că degeaba îi amendezi pe cei care deţin suprafeţe foarte mari, atât timp cât le dai şi subvenţie.

Niculae a mai spus că România a ajuns în situaţia de a exporta subvenţii, pentru că foarte mulţi italieni, germani, austrieci, unguri au cumpărat terenuri şi primesc pentru ele sprijin de la stat, fără să le fi lucrat vreodată. „Şi atunci, dacă el nu produce nimic din acel pământ, nu produce niciun venit pentru România, nu este normal să-l sancţionezi măcar la nivelul subvenţiei?", a adăugat el.

176 de euro este valoarea subvenţiei acordate deţinătorilor de teren agricol din România pentru fiecare hectar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite